Lidé v Hongkongu bojkotovali volby, trhy jsou nervózní z omikronových opatření v Evropě

Volby v Hongkongu provázela historicky nejhorší účast.

Volby v Hongkongu provázela historicky nejhorší účast. Zdroj: Profimedia, E15

Volby v Hongkongu provázela historicky nejhorší účast.
Asijské trhy reagovaly na zpřísnění opatření v Evropě, zejména v Nizozemsku.
Asijské trhy reagovaly na zpřísnění opatření v Evropě, zejména v Nizozemsku.
Šéf Tesly Elon Musk se brání nařčení, že je příživníkem.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Frosta nahradí Trussová

V Británii v sobotu rezignoval státní tajemník pro brexit David Frost a v neděli ho v roli vyjednávačky s Evropskou unií nahradila ministryně zahraničí Liz Trussová. Připadne jí tak důležitá role při řešení svízelné záležitosti takzvaného severoirského protokolu. Ujednání po odchodu království z EU komplikuje obchod na ostrovech a Londýn si ho přeje změnit.

Frost údajně odešel kvůli zklamání z politiky konzervativců, především z opatření proti covidu-19. Není zcela jasné, jestli změna bude mít dopady na styl jednání s EU. Trusssová zpočátku podporovala setrvání Británie ve společenství, později ale změnila názor.

Hongkongské volby provázela nízká účast

Parlamentní volby v Hongkongu poznamenala rekordně nízká účast, přišlo k nim pouze třicet procent oprávněných voličů. Aktivisté obyvatele regionu dopředu vyzývali k bojkotu hlasování nebo k protestnímu odevzdání prázdného lístku. „Lidé nemají zájem volit automaticky schválenou komoru a předstírat, že je vše v pořádku,“ uvedl podle BBC někdejší hongkongský zákonodárce Nathan Law, který žije v Británii.

Hongkongská správkyně Carrie Lamová k nízké účasti podotkla, že nějaký čas potrvá, než se lidé adaptují na nový systém. Jen dvacet z devadesáti členů parlamentu je voleno přímo, téměř všechna místa obsadí čínskému establishmentu naklonění kandidáti.

Další zákonodárce vybírá volební výbor a zájmová sdružení, historicky sympatizující s Pekingem. Na jaře schválená rezoluce navíc Číně umožnila prověřit a schválit každého kandidáta. Mnoho opozičních osobností bylo uvězněno nebo se uchýlilo do exilu.

Z trhů a burz

Akcie negativně reagují na omikronová opatření v Evropě

Asijské akcie v čele s indexem Nikkei šly v pondělí dolů a poklesly i ceny ropy v souvislosti s obavami z varianty koronaviru omikron a zaváděním přísnějších opatření v Evropě. „Omikron má být Grinch, který Evropě ukradne Vánoce. Vzhledem k tomu, že se s ním počet případů koronaviru zdvojnásobuje každých 1,5 dne až tři dny, zůstává potenciál zahlcení nemocnic i s účinnými vakcínami,“ konstatoval podle Reuters Tapas Strickland z Národní australské banky.

Předpokládá se, že v USA budou investoři vyhodnocovat nedělní prohlášení demokratického senátora Joea Manchina, že nebude hlasovat pro investiční balík v hodnotě 1,85 bilionu dolarů, navrhovaný prezidentem Joem Bidenem. Bez něj nemají demokraté šanci zákon v Senátu schválit. Peníze mají směřovat do veřejné zdravotní péče, vzdělání, na podporu bydlení a rodinné politiky či na boj s klimatickými změnami a na financování přechodu na bezemisní ekonomiku.

Banka Goldman Sachs v reakci na to snížila výhled růstu americké ekonomiky. V prvním čtvrtletí příštího roku by měla stoupnout o dvě procenta místo původního tříprocentního předpokladu.

Musk zaplatí na daních jedenáct miliard dolarů

Šéf Tesly Elon Musk v neděli oznámil, že letos zaplatí na daních více než jedenáct miliard dolarů. Reagoval tak na dřívější prohlášení demokratické senátorky Elizabeth Warrenové, že by měl odvádět daně a přestat být příživníkem všech ostatních. Na Twitteru už dříve uvedl, že letos zaplatí na daních více než kterýkoli Američan v historii.

Koronavirus pozdržel odchody bankéřů z Londýna

Potíže s přemísťováním zaměstnanců během pandemie oddálily postbrexitový zánik pracovních míst ve finančnictví v Londýně, uvádí s odkazem na průzkum společnost EY. „Mnoho firem poskytujících finanční služby ještě zdaleka není v postbrexitovém období,“ sdělil podle Bloombergu představirel firmy Omar Ali s tím, že v závislosti na omikronu by se přesuny mohly letos urychlit.

Tweet dne

Do pondělního rána se pod výzvou na obranu TVN nacházelo 2,2 milionu podpisů. Za všechny podpisy srdečně děkujeme. Prosíme o podepsání výzvy.

Nezávislá televize TVN vyzývá Poláky, aby vyjádřili nesouhlas s vládním zákonem, který má podle tvrzení kritiků normy vládě nepohodlnou televizi umlčet. Zákon omezuje vlastnictví polských médií zahraničními společnostmi, což v praxi dopadá hlavně na TVN, za níž stojí americká Discovery Inc. Výzvu už podepsalo více než 2,2 milionu lidí, v neděli se v desítkách polských měst konaly protesty na podporu televize.

Stane se dnes

  • Nový český ministr zahraničí Jan Lipavský se na své první zahraniční pracovní cestě sejde se svým slovenským kolegou Ivanem Korčokem.
  • Jednat budou ministři životního prostředí zemí Evropské unie. Bavit se budou mimo jiné o klimatických návrzích Evropské komise.
  • Největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi, americká společnost Nike, zveřejní hospodářské výsledky za druhé fiskální čtvrtletí.