Liduprázdný Jadran. Chybí peníze Rusů i Ukrajinců, přímořské ekonomiky byznysově krvácí

Na Jadranu chybějí kvůli válce a sankcím turisté z Ukrajiny a Ruska

Na Jadranu chybějí kvůli válce a sankcím turisté z Ukrajiny a Ruska Zdroj: Profimedia

Kdysi všudypřítomné ruské nápisy v místech podél malebného jadranského pobřeží Černé Hory téměř zmizely. Válka na Ukrajině a sankce proti Rusku totiž turisty z těchto zemí odrazují od návštěvy jedné z jejich oblíbených destinací. Rezorty na pobřeží Jaderského moře v Chorvatsku, Černé Hoře a v Albánii, členských zemí Severoatlantické aliance, které se připojily k mezinárodním sankcím vůči Rusku, pociťují jejich nepřítomnost. Pro jejich ekonomiky je to citelná rána.

Sankce zahrnují zákaz komerčních letů z Ruska nebo zablokování ruských bank v mezinárodním platebním systému, což Rusům ztěžuje přístup k hotovosti v zahraničí. Sankce se ale týkají i zabavení některých nemovitostí a jachet, které patří ruským oligarchům.

Hoteliér z černohorského letoviska Bečići Žarko Radulović podle agentury Reuters potvrzuje, že turistů z Ruska a z Ukrajiny bude letos málo. Tisíce Rusů a Ukrajinců, kteří uprchli před válkou, si v oblasti sice dlouhodobě pronajímají byty, podle hoteliérů to ale není dost na to, aby nahradili 380 tisíc ruských turistů, kteří navštívili v roce 2019 Černou Horu. Nehledě na to, že také mnohem méně utrácejí.

Někteří ruští turisté by mohli přicestovat přes Istanbul a Bělehrad, protože tamní letiště stále přijímají letadla z Ruska, uvedl Radulović. Doufá přitom, že výpadek nahradí turisté ze západní a střední Evropy, Izraele či Saúdské Arábie.

Cestovní ruch se na ekonomice Černé Hory obvykle podílí asi 20 procenty. Světová banka (SB) minulý měsíc kvůli dopadům invaze na Ukrajinu snížila odhad růstu ekonomiky Černé Hory na letošní rok na 3,6 procenta z předchozích 5,9 procenta. Na 3,1 procenta z dosavadních 4,1 procenta zhoršila také výhled růstu pro celý západní Balkán, který tvoří Černá Hora, Albánie, Kosovo, Srbsko, Bosna a Severní Makedonie. Po poklesu o 3,2 procenta v roce 2020 se hrubý domácí produkt (HDP) těchto šesti ekonomik loni zvýšil o 7,4 procenta.

V roce před pandemií navštívilo Chorvatsko podle oficiálních údajů celkem 154 tisíc turistů z Ruska a 139 tisíc z Ukrajiny. Loni to bylo z každé země zhruba 145 tisíc turistů. V lednu a v únoru letošního roku přijelo z Ruska do Chorvatska 12 tisíc turistů, v březnu, dubnu a první polovině května jen zhruba 4500 - mnohem méně než obvykle.

V Albánii, kde se cestovní ruch horlivě snaží vzpamatovat z dopadů pandemie, doufali, že letošní rok bude rokem silného růstu. Hrozí ale, že válka na Ukrajině tyto naděje zhatí, myslí si hoteliér z pobřežního rezortu Drač (Durrës) Aurenc Hima. "Měli jsme hodnotě rezervací od Rusů a Ukrajinců, ale byly zrušeny," řekl.

Předseda Asociace cestovních kanceláří a agentur Kliton Gërxhani uvedl, že válka na Ukrajině znervóznila i potenciální turisty z pobaltských a skandinávských zemí, stejně jako z Polska a Německa. "Tyto země váhají s rezervací hotelů v Albánii. Možná, že turisté z těchto zemí budou čekat do poslední chvíle, v závislosti na vývoji války."