Macron nemá kontrolu nad Národním shromážděním, bitcoin se dostal pod dvacet tisíc dolarů

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel.

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Zdroj: Profimedia, E15

Francouzský prezident Emmanuel Macrona odevzdal hlas v doprovodu manželky Brigitte.
Francouzský prezident Emmanuel Macrona odevzdal hlas v doprovodu manželky Brigitte.
Francouzský prezident Emmanuel Macrona odevzdal hlas v doprovodu manželky Brigitte.
Kryptoměna bitcoin se potýká s hranicí 20 tisíc dolarů.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varuje před zvýšenými ruskými útoky.
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Macronova koalice získala v Národním shromáždění 245 křesel

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít nejsilnější zastoupení, ale ne většinu. Do potíží se prezident dostal kvůli úspěchům jak levicové koalice v čele s radikálem Jeanem-Lucem Mélenchonem, tak krajní pravice.

Macron tak musí hledat dohodu s dalšími stranami. „Tato situace představuje riziko pro naši zemi vzhledem k hrozbám, kterým čelíme na národní i mezinárodní úrovni,“ řekla premiérka Élisabeth Borneová. „Od zítřka budeme pracovat na vybudování fungující většiny,“ dodala podle BBC.

Zelenskyj varuje před silnějšími ruskými útoky kvůli unijní perspektivě Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se obává, že ruská armáda může zesílit své útoky v nejbližších dnech, kdy budou lídři zemí Evropské unie rozhodovat, zda Ukrajině potvrdí status kandidáta vstupu do EU.

Zelenskyj skutečnost, že Evropská komise v pátek doporučila kandidaturu Kyjeva na členství v evropském bloku, označil za „jednu z nejdůležitějších od roku 1991“, kdy Ukrajina získala nezávislost. „Od Ruska se dá samozřejmě očekávat posílení nepřátelských aktivit. Schválně, demonstrativně. A ne jenom proti Ukrajině, ale i proti jiným evropským zemím,“ řekl prezident Zelenskyj. „Varujeme partnery,“ dodal.

K situaci na bojišti sdělil, že Rusko shromažďuje síly směrem k Záporoží a v Charkovské oblasti a že ruští vojáci znovu ostřelovali ukrajinskou infrastrukturu pro výrobu paliva. Boje v Doněcké a Luhanské oblasti označil za nesmírně kruté.

Kolumbijci zvolili Gustava Petra prvním levicovým prezidentem

Novým prezidentem Kolumbie byl zvolen levicový kandidát Gustavo Petro. V nedělním druhém kole prezidentských voleb porazil milionáře Rodolfa Hernándeze, který svou prohru uznal. Dvaašedesátiletý Petro se tak stane prvním levicovým prezidentem Kolumbie.

Petro chce prosadit ambiciózní penzijní, daňové, zdravotnické a zemědělské reformy a změnit způsob, jakým Kolumbie bojuje s drogovými kartely a dalšími ozbrojenými skupinami

Z trhů a burz

Ropa minulý týden poklesla

Ceny ropy mírně klesly v obavě ze zpomalení globálního hospodářského růstu a poptávky po palivech. Surovina typu Brent nyní stojí kolem 113 dolarů za barel, WTI necelých 110 dolarů. Minulý týden šly její ceny dolů o více než sedm procent, jde o první týdenní pokles po pěti týdnech.

Dopad západních sankcí a nízký zájem o ruskou ropu byl částečně kompenzován i uvolněním strategických zásob ropy ve Spojených státech a navýšením produkce Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců. „Pokud se Washington bude držet svého současného tempa, americké strategické rezervy dosáhnou do října čtyřicetiletého minima 358 milionů barelů,“ varovali analytici ANZ podle Reuters.

Bitcoin se stále potýká s dvacetitisícovou hranici

Bitcoin se potýká s udržením se nad ostře sledovanou úrovní dvaceti tisíc dolarů. Největší kryptoměna se v pondělí v Asii propadla až na 19 618 dolarů, později byl v Tokiu opět nad dvaceti tisíci, uvedl Bloomberg. V sobotu se bitcoin propadl během 24 hodin přibližně o 14 procent.

Loni v listopadu se přitom vyšplhal na rekordní maximum v blízkosti 69 tisíc dolarů. Od začátku roku se jeho hodnota snížila o přibližně šedesát procent, přičemž pokles v posledních týdnech zrychluje. V úhrnu za posledních deset let si bitcoin přesto stále připisuje výrazné zisky.

Ceny plynu a elektřiny podle šéfa RWE zůstanou několik let na vysoké úrovni

Ceny plynu a elektřiny zůstanou ještě několik let na vysoké úrovni. V rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung to uvedl šéf německého energetického koncernu RWE Markus Krebber. Zdražování energie, ke kterému přispívá válka na Ukrajině, je nyní hlavním motorem růstu inflace v Německu i dalších zemích.

„Pravděpodobně to bude trvat tři až pět let,“ řekl Krebber k nynějším problémům kolem dodávek energie. „Určitou dobu totiž potrvá, než se vytvoří nové kapacity a než budou moci další státy dodávat dodatečnou energii,“ upozornil.

Krebber zároveň přivítal plány německého ministra hospodářství Roberta Habecka na vyšší využívání uhelných elektráren, které by mělo pomoci snížit spotřebu plynu. „Všude, kde lze přejít na jiné zdroje energie, by se tak mělo učinit,“ uvedl šéf RWE. Vyloučil nicméně, že by poslední jaderné elektrárny v Německu mohly pokračovat v provozu i po skončení letošního roku.

Zaměstnanci obchodu Apple v Marylandu si odhlasovali odbory

Zaměstnanci obchodu společnosti Apple v Marylandu si odhlasovali vstup do odborů. Stali se tak prvními maloobchodními zaměstnanci technologického gigantu ve Spojených státech, kteří budou v odborech, napsala agentura Reuters. Více než 100 zaměstnanců obchodu ve městě Towson drtivou většinou hlasovalo pro členství v odborech.

Snahy o vytvoření odborů v poslední době nabírají v některých velkých amerických korporacích, jako Amazon.com a Starbucks, na síle.

Tweet dne

Kazachstán v reakci na ruské zablokování kazašského ropného exportu zablokoval na svém území 1 700 železničních vozů s ruským uhlím. Napětí mezi Ruskem a Kazachstánem roste.

Médium Nexta s odkazem na agenturu Unian tvrdí, že se vztahy mezi Moskvou a středoasijskou zemí vyostřují poté, co Rusko Kazachstánu znemožnilo vývoz ropy do Evropy přes přístav Novorossijsk.

Stane se dnes

  • Uskuteční se jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Bavit se budou mimo jiné o ruské invazi na Ukrajinu a jejích důsledcích pro energetickou bezpečnost.
  • V Rize se koná summit inciativy Trojmoří. Za ČR se zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).
  • Slovenské ministerstvo sociálních věcí zveřejní údaje o květnové nezaměstnanosti.