Úsporný tarif na ceny energií míří na vládu. Jak má fungovat?

Ceny energií, ilustrační foto

Ceny energií, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zájem o fotovoltaické panely je čtyřikrát vyšší než loni. Lidé chtějí ušetřit.
.
3
Fotogalerie

S rostoucími cenami elektřiny a plynu má domácnostem pomoci úsporný tarif. Spojuje okamžitou pomoc ve formě slevy na energie s motivací domácností k energetickým úsporám. Právní předpis upravující příspěvek na úsporný tarif z pera Ministerstva průmyslu a obchodu míří na vládu. Jak má tarif fungovat?

Detaily stanoví nařízení vlády

Podle předkládací zprávy vystoupala cena elektřiny na pražské burze meziročně z částky 2 tisíc korun na 5,6 tisíc korun z MWh, cena plynu potom z 0,5 tisíc korun na 2,2 tisíc korun za MWh. Ministerstvo průmyslu a obchodu uvádí, že samotný příspěvek na bydlení není ve stávající situaci dostatečným nástrojem pomoci.

„Za současné situace se jeví jako nezbytné vytvořit zcela nový právní institut, jehož prostřednictvím stát zajistí rychlou a efektivní pomoc zákazníkům, která se odrazí přímo v jejich faktuře za elektřinu nebo plyn,“ píše ministerstvo.

Tímto novým institutem je příspěvek na úsporný tarif. Návrh upravuje principy fungování příspěvku, detaily jako kategorie zákazníků, výši příspěvku pro jednotlivé kategorie, rozhodný den pro uplatnění příspěvku a další však upraví až navazující nařízení vlády.

Příspěvek na bydlení 2022: Kalkulačka >>>

Příspěvek na úsporný tarif

Návrh Ministerstva průmyslu a obchodu zakotvuje do energetického zákona institut příspěvku na úsporný tarif:

  • Příspěvek na úsporný tarif je definován jako peněžní částka určená na úhradu části plateb zákazníka za elektřinu nebo plyn dodaný zákazníkovi obchodníkem s elektřinou nebo obchodníkem s plynem.
  • Příspěvek je hrazen ze státního rozpočtu. Finanční prostředky jsou převedeny na účet operátora trhu, který je následně rozesílá obchodníkům s elektřinou nebo plynem
  • Obchodníci s elektřinou a plynem příspěvek pak promítnou do výše záloh či vyúčtování dodávek energií svým zákazníkům.
  • Tarif by mohl lidem odlehčit od 15 až 20 procent nákladů za energie.

„Podle dostupných informací se jedná o politický kompromis, který nakonec bohužel necílí na nejvíce ohrožené nízkopříjmové skupiny, ale má motivovat celou českou populaci k energetickým úsporám,“ komentuje institut hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„Sleva bude platit pro spotřebu do určité výše a nad ní bude účtován domácnostem klasický tarif (limit pravděpodobně bude stanoven na základě historické spotřeby odběrného místa),“ doplňuje Bureš, podle kterého však zvažována sleva pro nižší příjmové skupiny zákazníků zřejmě nebude dostatečná.  

V tarifu se zapomnělo na zákazníky tepláren

Svaz měst a obcí upozorňuje, že návrh nepočítá se čtyřmi miliony zákazníků městských tepláren. „Připravovaný úsporný tarif s námi nikdo nekonzultoval,“ uvádí místopředseda Svazu měst a obcí ČR a primátor Olomouce Miroslav Žbánek. „Řešení zdražování energií musí být komplexní tak, aby byla adekvátně adresována situace všech zákazníků, nikoliv pouze některých vybraných skupin. Ze současného návrhu ale není zdaleka jasné, kolika zákazníků se bude příspěvek týkat,“ dodává.

Vláda by měla návrh projednat ve středu 22. června, napsal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na twitteru. Státní rozpočet bude toto opatření stát přibližně 16 až 24 miliard korun.