Máte poslední šanci, slyšeli Řekové v Bruselu

Řecko

Řecko Zdroj: ctk

Oficiálně, soudě podle prohlášení ze summitu skupiny G8, by mělo Řecko setrvat v evropské měnové unii. Za zavřenými dveřmi, napsala o víkendu internetová verze týdeníku Der Spiegel, se však politici připravují na pravý opak. A Řekové už to dostali nevybíravým způsobem najevo, tvrdí stejný zdroj.

Stát se tak mělo na zasedání ministrů financí a hospodářství eurozóny a EU ECOFIN, které se konalo minulý týden v Bruselu. Varování, jehož se dostalo dočasnému řeckému ministru financí Filipposu Sachinidisovi, znělo následovně: „Pokud by se nyní tajně hlasovalo o setrvání Řecka v euroklubu, byla by velká většina proti.“ Hrozbu pronesl končící šéf euroskupiny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, jehož by měl od léta vystřídat německý šéf spolkové pokladny Wolfgang Schäuble.

Bez okolků se vyjádřili také někteří další aktéři summitu. Jednotnou řečí mluví zejména problémové země, jako Portugalsko a Irsko, jež musely také požádat o mezinárodní finanční pomoc. „Je pro nás nepřijatelné, abychom plnili zadání unie pro naši sanaci, a Řekové své reformní sliby neustále porušovali,“ zní jejich hlavní výhrada.

Juncker se netají názorem, že opakované předčasné volby v Řecku 17. června mají být pro „potížistu“ poslední šancí. Jestliže z nich nevzejde vláda, která vyhoví podmínkám EU, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky, bude to „konec.“

Už před týdnem v Bruselu zmínil prý Schäuble referendum, v němž by se Řekové vyslovili pro setrvání v euru a pro pokračování úspor. Kolem všeobecného hlasování se strhl následně poprask, spolkové kancléřství existenci této myšlenky veřejně popřelo.