McDonald's žaluje bývalého šéfa kvůli vztahům na pracovišti

Stephen Easterbrook

Stephen Easterbrook Zdroj: Reuters

McDonald's
Stephen Easterbrook
Stephen Easterbrook
4
Fotogalerie

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's podal žalobu na svého bývalého generálního ředitele Stephena Easterbrooka. Požaduje po něm vrátit odstupné, protože interní vyšetřování ukázalo, že Easterbrook měl několik sexuálních vztahů na pracovišti, čímž porušil firemní politiku, a o těchto vztazích i lhal.

Easterbrook podle žaloby ukryl a zničil důkazy a lhal o svém pochybení. Podle vyšetřování měl rok před odchodem z firmy tři fyzické sexuální vztahy na pracovišti a jedné z těchto osob v době vztahu schválil mimořádnou odměnu ve formě akcií v hodnotě stovek tisíc dolarů (v přepočtu milionů korun).

McDonald's propustil Easterbrooka loni v listopadu kvůli nefyzickému vztahu se zaměstnankyní. S tímto vztahem sice obě strany souhlasily, správní rada firmy ho ale považovala za porušení firemní politiky. Easterbrook přiznal, že si vyměňoval se zaměstnankyní obrazové a textové zprávy, současně však prohlásil, že žádné jiné podobné vztahy neexistovaly. Easterbrook se rozvedl v roce 2015, ve stejném roce, kdy se stal ředitelem McDonald's.

Společnost loni v listopadu na základě těchto informací uvedla, že Easterbrook má nárok na šestiměsíční odstupné, což vzhledem k jeho základnímu platu v předchozím roce bylo 675 tisíc dolarů (15 milionů korun). Měl také nárok na poměrnou část odměny za dosažení výkonnostních cílů za rok 2019. Podle firmy Equilar získal Easterbrook v akciových opcích skoro 42 milionů dolarů (936 milionů korun).

Společnost začala vyšetřovat záležitost na základně červencového anonymního tipu. Podle jejího zjištění Eastebrook odstranil důkazy o těchto vztazích, včetně fotografií a videí posílaných z firemních účtů a ze svého mobilního telefonu, čímž zabránil vyšetřovatelům, aby se o vztazích dozvěděli před jeho propuštěním. Kdyby firma o vztazích věděla, nedostal by odstupné. Nyní se podnik snaží zablokovat Easterbrookovi využití akciových opcí a požaduje náhradu škody.