Moody's snížila rating 13 italským bankám

Itálie

Itálie

Mezinárodní agentura Moody’s snížila o jeden až dva stupně hodnocení úvěrové spolehlivosti třinácti italských bankovních domů. Stalo se tak pouhé dva dny potom, co agentura snížila úvěrový rating samotné Itálii o dva stupně na Baa2. „Tento krok je důsledkem snížení ratingu Itálie,“ uvedla Moody’s v prohlášení. „Hodnocení bank nebývá vyšší než samotných států, vzhledem k jejich provázanosti,“ dodala agentura.

Mezi postiženými finančními domy jsou i banky UniCredit a Intesa Sanpaolo, tedy dvě největší banky na Apeninském poloostrově. Jejich rating klesl o dva stupně z A3 na Baa2. Moody’s snížila rating těchto bank již podruhé během dvou měsíců a výhled na jeho udržení je v souladu s výhledem ratingu celé Itálie – tedy negativní. „I přes mezinárodní aktivity Unicredit je jeho expozice vůči domácímu italskému trhu významná,“ stojí ve zprávě Moody’s. „Podnikání Intesa Sanpaolo je pak téměř výhradně zaměřeno na domácí trh,“ komentoval Moody’s aktivity druhé největší italské banky.

Hodnocení italských bank agentura naposledy zhoršila v 14. května. Tehdy Moody’s snížila hodnocení 26 italským bankám o jeden až čtyři stupně. Italské banky se potýkají s problémy, protože Itálie se na počátku tohoto roku vrátila do recese a úsporná opatření vlády a další reformy snižují poptávku. Banky trpí nárůstem objemu nespláceným úvěrů a samy mají omezený přístup k úvěrům na trzích, protože jejich ziskovost je pod tlakem.

Institucionální investoři stále méně věnují pozornost úvěrovým hodnocením vydaných předními ratingovými agenturami a více spoléhají na své vlastní analýzy. Po snížení ratingů významných skandinávských bank letos v květnu, ceny jejich akcií rostly. Výnosy italských a španělských dluhopisů se v první polovině letošního roku propadly na téměř roční minima, když investoři ignorovaly snížení ratingů těchto zemí.