Moskva: Absence vyšetřování znamená, že státní kyberterorismus v USA existuje

Putin o Obama na G20: Podivně dlouhá jednání nepřinesla výsledek

Putin o Obama na G20: Podivně dlouhá jednání nepřinesla výsledek Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

Hacker space Paralelní Polis od Ztohoven.
2
Fotogalerie

Pokud Spojené státy nezaujmou žádný oficiální postoj ke spekulacím amerických médií, že Washington připravuje v reakci na domnělé ruské kyberútoky odvetný úder, bude to znamenat, že v USA existuje státem podporovaný kybernetický terorismus. Dnes to podle agentury TASS prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

V polovině října stanice NBC News s odvoláním na nejmenované představitele americké tajné služby uvedla, že americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) na žádost prezidenta Baracka Obamy připravuje možnosti, jak proti Rusku provést odvetný kybernetický útok.

"V souvislosti se zprávami médií, že američtí vojenští hackeři pronikli do ruských telekomunikačních sítí, elektrické rozvodné infrastruktury a také do kremelských velitelských systémů, očekáváme reakci amerických činitelů včetně Bílého domu a ministerstva zahraničí," řekla Zacharovová. "Absence jakéhokoli oficiálního vyšetřování bude znamenat, že státní kyberterorismus ve Spojených státech existuje," dodala.

Hackeři v dubnu napadli servery Demokratické strany, v červenci těsně před nominačním sjezdem strany pak server WikiLeaks zveřejnil 20 tisíc ukradených e-mailů demokratických předáků.

Část publikovaných dokumentů naznačovala, že vedení demokratů v primárkách preferovalo nynější oficiální kandidátku Hillary Clintonovou před jejím soupeřem Berniem Sandersem. Prozrazení vyvolalo ve straně skandál. Washington z útoku obvinil Rusko, ruský prezident Vladimir Putin to odmítl.