Moskva: Boeing byl v dostřelu ukrajinských jednotek

9K37 Buk

9K37 Buk Zdroj: Vitali V. Kuzmin

Malajsijský boeing, který se ve čtvrtek zřítil na východě Ukrajiny s téměř 300 lidmi na palubě, byl v dostřelu baterií ukrajinské protivzdušné obrany. Ty byly v inkriminované době aktivní, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Ukrajinci naopak obviňují z neštěstí proruské separatisty, těšící se podpoře Moskvy.

Část trasy letounu byla podle Rusů v dostřelu dvou ukrajinských baterií systému S-200 s velkým dostřelem a tří baterií systému středního dosahu Buk-M1.

„Ruské radiotechnické prostředky v průběhu 17. července zaznamenaly činnost radaru baterie Buk-M1 umístěné u obce Styla asi 30 kilometrů jižně od Doněcku,“ tvrdí ministerstvo. Dodalo, že systém Buk-M1 je technicky s to předávat údaje z radaru i vzdálenějším bateriím. Osudovou raketu tak prý mohly odpálit i další dvě baterie, umístěné osm kilometrů severně od Doněcka, respektive 25 kilometrů východně od tohoto ukrajinského velkoměsta.

Kyjev podle ITAR-TASS naopak tvrdí, že boeing byl mimo dostřel ukrajinských jednotek, a ujišťuje, že podle kontroly u jednotek protivzdušné obrany žádná ukrajinská raketa neschází.

Moskvané podle internetového listu Gazeta.ru přinášejí květiny k zastupitelským úřadům Malajsie a Nizozemska. „Odpusťte nám,“ je napsáno na bílém papíru, ležícím vedle květů a hořících svíček u nizozemského velvyslanectví.