Na minském jednání o Ukrajině prý strany dosáhly kompromisu

Ukrajinská fronta na Donbasu

Ukrajinská fronta na Donbasu Zdroj: CTK

V běloruském Minsku se dnes uskutečnilo další jednání kontaktní skupiny o Ukrajině, jehož úkolem je prosadit mírový plán pro Donbas dojednaný v Minsku letos v únoru. Podle švýcarské diplomatky Heidi Tagliaviniové, která rozhovory mezi zástupci Kyjeva, Moskvy a separatistů zprostředkovala, bylo jednání vedeno konstruktivně a bylo při něm dosaženo kompromisu. Konkrétní výsledky ale schůzka nepřinesla.

„Všechny otázky jsme posuzovali v konstruktivním duchu a v mnohých jsme dosáhli kompromisu. Jednání je ale složité,“ řekla Tagliaviniová novinářům. „Hlavní jsou bezpečnostní problémy, zastavení palby a odsun dalších zbraní ráže menší než 100 milimetrů. Všechno naráz vyřešit nejde, mohu ale říct, že práce jde dobře,“ konstatovala.

Jednání kontaktní skupiny předcházela schůzka jejích podskupin, které řeší problémy bezpečnostní, humanitární, politické a hospodářské. Podle zdrojů blízkých jednání ale jednání podskupin nijak nepokročilo a bylo nakonec odloženo, údajně z procedurálních důvodů. „Doufáme, že shody bude dosaženo v co nejbližší době,“ prohlásil po schůzce zástupce doněckých povstalců Denis Pušilin.

Účastníci schůzky se rovněž dohodli na datu dalšího setkání. Na předchozím kole rozhovorů 22. května padlo rozhodnutí, že během června se v Minsku kontaktní skupina sejde třikrát. Kromě dnešní schůzky by to mělo být 16. a 23. června, data se ale podle Pušilina mohou ještě měnit.

Snaha odvézt zbraně z fronty

Snaha vyvést z donbaské fronty zbraně s kalibrem menším než 100 milimetrů je patrná už několik týdnů. Únorové mírové dohody stanovily, že z palebné linie budou odsunuty zbraně s ráží přesahující tuto hranici. Evropští pozorovatelé si ale opakovaně stěžují, že k plnění kontrolních povinností nemají dostatek informací o trasách odsunu ani místech týlové dislokace stahovaných zbraní.

Kontrolní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) dnes v Kyjevě vydala zprávu, podle níž ukrajinská armáda ani separatisté ujednání o odsunu nedodržují. OBSE oznámila, že zbraně jsou sice z palebné linie stahovány, v místech uskladnění je ale kontroloři často nenacházejí. Kam je znepřátelené strany odvážejí, kontrolorům není známo.