Na první mládežnický summit OSN o klimatu dorazilo přes sedm set aktivistů

Klimatická demonstrace v New Yorku.

Klimatická demonstrace v New Yorku. Zdroj: ČTK

Greta Thunbergová na klimatické demonstraci v New Yorku
Švédská aktivistka Greta Thunbergová se na setkání OSN v New Yorku rozhodla cestovat přes Atlantik plachetnicí
Švédská aktivistka Greta Thunbergová se na setkání OSN v New Yorku rozhodla cestovat přes Atlantik plachetnicí
Klimatická demonstrace v New Yorku.
Klimatická demonstrace v německém Mnichově.
15
Fotogalerie

Mladí ekologičtí aktivisté, kteří se v sobotu shromáždili na vůbec prvním mládežnickém summitu OSN o klimatu, vyzvali k mnohem radikálnějšímu boji s klimatickými změnami. Na setkání vystoupila i mladá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Summit, kterého se podle světových agentur účastní více než sedm set mladých aktivistů, se koná v New Yorku.

"Ukázali jsme, že jsme jednotní, a že my, mladí lidé, jsme nezastavitelní," uvedla na summitu 16letá Thunbergová, která začala již před více než rokem pravidelně v pátek protestovat u švédského parlamentu. Svou činností inspirovala vznik studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), kdy studenti v pátečních dnech místo vyučování stávkují a demonstrují.

Aktivisté na sobotním shromáždění mimo jiné vyzvali k větší podpoře fondu, který financuje klimatická opatření v rozvojových zemích. Podle velvyslankyně generálního tajemníka OSN pro mládež jsou klimatické změny "určujícím tématem naší doby a ovlivnily již miliony mladých lidí po celém světě". Jen během krátkého života Thunbergové například vzrostla teplota na Zemi o 0,34 stupně.

Jak uvedla Komal Karishma Kumarová, aktivistka z Fidži, globální oteplování si nevybírá svou daň pouze na planetě Zemi, ale rovněž i na její generaci, zejména pokud lidé pocházejí z podobných tichomořských ostrovů, jako je ten její. "Mladí lidé z různých částí světa žijí v neustálém strachu a klimatické úzkosti, obávají se o budoucnost, trpí nejistotou, pokud jde o jejich zdravý život či život jejich dětí," uvedla Kumarová.

Projevům na mládežnickém summitu naslouchal i generální tajemník OSN António Gutteres, který na pondělí svolal summit OSN o klimatu, kterého se mají účastnit desítky světových vůdců. Mladým aktivistům poděkoval, že díky nim se z něj, pokud jde o boj s globálním oteplováním, stal namísto pesimisty optimista.

Demonstrace za ochranu klimatu
Stovky tisíc lidí po celém světě v pátek vyšly do ulic, aby demonstrovaly za lepší ochranu klimatu. Série celosvětových stávek a protestů začala v Tichomoří a postupně se přidávali lidé v Austrálii, Asii, na Blízkém východě, v Africe a v Evropě. Akce vyvrcholily v New Yorku, kde se do protestního průvodu přidala i symbolická postava boje za lepší ochranu klimatu, 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová. Stovky lidí se sešly také na Staroměstském náměstí v Praze a Moravském náměstí v Brně.