Na Ukrajině bojuje i Čech. Separatisté mají svou „cizineckou legii“

Separatisté na předměstí Doněcku

Separatisté na předměstí Doněcku Zdroj: ctk

Mezi proruskými separatisty na východě Ukrajiny bojuje i povstalec z Česka, prý bývalý zápasník v bojových sportech. "Jsem tu jako dobrovolník," řekl serveru Aktualne.cz muž, který se představil jako Pavel Botka. Tvrdil, že krajana slyšel i na druhé straně fronty.

V řadách separatistů prý bojuje bezmála čtyři měsíce a nedávno přešel do zvláštní jednotky zahraničních bojovníků, které velí bývalý francouzský voják Erwan Castel. „Zmatek. Zmatek a strach. Lítají rakety, padají granáty,“ popsal boj proti ukrajinské armádě, v jejíchž řadách prý bojoval také nejméně jeden Čech. „Během bojů o Marjinku byla slyšet v nepřátelské vysílačce jasně česká řeč. Šlo o návodčího těžkého dělostřelectva, které stálo asi 20 kilometrů od fronty,“ tvrdil.

Botka uvedl, že se o něj už zajímá česká policie. Děkoval za údajný příslib humanitární pomoci od Nely Liskové z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamury. Lisková, která vede hnutí v Moravskoslezském kraji, serveru potvrdila, že se chystá poskytnout pomoc jednotce, ve které slouží čeští občané.

Přečtěte si:

Minulý měsíc slovenský server aktuality.sk tvrdil, že na východě Ukrajiny bojuje po boku doněckých separatistů „samostatná jednotka“, složená ze čtyř Čechů a čtyř Slováků. „Nemáme potvrzeny žádné informace, že by v jednotkách bojujících na Ukrajině byli čeští občané,“ řekl tehdy mluvčí ministerstva zahraničí David Frous.

Na Ukrajině už údajně v bojích zahynul Čech Ivo Stejskal z Brna. Loni v září to v České televizi potvrdila sestra zemřelého Monika. Média spekulovala ještě o dalším mrtvém Čechovi, Vojtěchu Hlinkovi z Žatce, který prý se Stejskalem bojoval v řadách proruských separatistů.

České zákony zakazují vojenskou službu v cizích armádách pod trestem až pěti let vězení. Výjimkou je služba v armádách členských zemí NATO či služba se souhlasem prezidenta.