Na východě Ukrajiny se opět bojuje, nejméně jeden mrtvý

Mariupol

Mariupol Zdroj: ctk

Nejméně jeden ukrajinský voják přišel o život a pět dalších utrpělo zranění v potyčkách s proruskými separatisty v okolí přístavu Mariupol na jihovýchodu Ukrajiny během uplynulých 24 hodin. Oznámil to armádní mluvčí prezidentské kanceláře Oleksandr Motuzjanyk.

Obvinil současně separatisty z porušování dohodnutého příměří i na dalších úsecích fronty, v okolí Luhanska a Doněcka, a to i s palbou z děl a minometů. Epicentrem potyček se stala obec Šyrokyne u strategického přístavu Mariupol, kde „nepřítel vedl bezprecedentně silné dělostřelecké ostřelování z těžkých zbraní“, kdy během jediné hodiny na ukrajinské pozice dopadlo 114 dělových a stovka minometných granátů.

Separatisté naopak tvrdí, že vládní síly během uplynulých 24 hodin porušily klid zbraní v 567 případech, a to i palbou z děl ráže 152 a 122 milimetrů. Při ostřelování byl vážně zraněn jeden povstalec a jeden civilista.

Konflikt ve východoukrajinském Donbasu si od svého propuknutí v dubnu 2014 podle odhadu OSN vyžádal už více než 9500 životů - vojáků, povstalců i civilistů.