Nahromaděný plyn a voda brzdí záchranné práce v čínských dolech

Doly,

Doly,

Hromadění výbušného plynu v uhelném dole na jihozápadě Číny a stále vysoká hladina vody v další šachtě brání záchranářům ve vstupu do podzemí. Od soboty jsou v nich uvězněny čtyři desítky horníků. Podle agentury AP důlní neštěstí nastala v důsledku několikadenních dešťů v jižních oblastech Číny.

V zaplaveném dole v provincii Kuej-čou zůstalo uvězněno 21 horníků, dalším osmi se podařilo dostat včas na povrch. Voda je sice z dolu stále odčerpávána, ale její hladina zatím zůstává nadále vysoko.

V Čuangské autonomní oblasti Kuang-si se zřítila část dolu, kde tři horníci zahynuli a dalších 19 je závalem v podzemí zablokováno. Záchranáři předpokládají, že jsou v hloubce 390 metrů. Závalu údajně předcházel výbuch.

Čínské doly patří k nejnebezpečnějším na světě. Bezpečnostní opatření v mnoha z nich nejsou zaváděna nebo nejsou respektována a nehody v nich si každoročně vyžádají tisíce lidských životů.

Podle oficiálních údajů například v loňském roce při důlních nehodách zahynulo 2433 lidí. Organizace na obranu práv pracujících ale uvádějí, že skutečná bilance je mnohem vyšší.