Nálož v Londýně zranila 22 osob, po útočnících pátrá policie i kontrarozvědka

Výbuch v londýnské stanici metra Parsons Green.

Výbuch v londýnské stanici metra Parsons Green. Zdroj: Reuters

Výbuch v londýnské stanici metra Parsons Green.
Výbuch v londýnské stanici metra Parsons Green.
Výbuch v londýnské stanici metra Parsons Green.
Výbuch v londýnské stanici metra Parsons Green.
Výbuch v londýnské stanici metra Parsons Green.
21
Fotogalerie

Teroristický útok ve vlaku londýnského metra si dnes vyžádal hospitalizaci 22 lidí. Dosud neznámý pachatel či pachatelé odpálili podle policie improvizovanou nálož. Televize Sky News informovala, že bezpečnostní složky už v souvislosti s útokem identifikovaly podezřelou osobu. Zadržen však zatím podle dostupných informací nebyl nikdo.

Televize Sky News informovala, že bezpečnostní složky už v souvislosti s útokem identifikovaly podezřelou osobu. Zadržen však zatím podle dostupných informací nebyl nikdo.

Oblast incidentu na jihozápadě britské metropole zůstává uzavřená. Událostí se zabýval i krizový výbor vlády. Britská premiérka Theresa Mayová po jeho zasedání řekla, že výbušné zařízení v metru mělo způsobit "enormní škody". Oficiální stupeň ohrožení terorismem zůstává podle ní zatím na druhém nejvyšším stupni.

Podle Sky News bomba byla napojena na časovací zařízení a zařízení patrně selhalo. Bomba tak neexplodovala, jak bylo zamýšleno, ale pouze vytvořila ohnivou kouli.

Většina obětí má popáleniny, někteří se zranili při tlačenici v panice. Osmnáct zraněných bylo do nemocnic převezeno a další čtyři se tam dostavili vlastními silami. V ohrožení života ale není nikdo. Výbušnina podle dosavadního vyšetřování zcela neexplodovala, což patrně zabránilo většímu krveprolití.

Část cestujících tvrdí, že bezprostředně po explozi cítili ve vagonu zápach jakési chemikálie. Na sociálních sítích se objevily videonahrávky zachycující zvědavce, jak si krátce po výbuchu uvnitř vagonu prohlížejí dýmající zavazadlo. Také podle Sky News úřady totožnost podezřelého zjistily na základě vyhodnocení záběrů z bezpečnostních kamer.

Vlak, ve kterém se exploze kolem 08:30 místního času (09:30 středoevropského letního času) odehrála, prohledali u nástupiště vylidněné povrchové stanice metra Parsons Green vyšetřovatelé. Na objasnění případu spolupracuje i kontrarozvědka MI5.

Doprava byla přerušena a okolí stanice metra rychle zaplnil dav lidí. České ministerstvo zahraničí doporučilo českým občanům v Londýně, aby se vyhnuli oblasti Fulham a na trase metra District Line úseku mezi stanicemi Edgaware Road a Wimbledon.

Londýnský starosta Sadiq Khan oznámil, že policie posílí svou přítomnost v dopravních prostředcích i na klíčových místech hlavního města.

Británií letos otřásly čtyři útoky připisované teroristům a v zemi panují zpřísněná bezpečnostní opatření.

Americký prezident Donald Trump na twitteru naznačil, že dnešní útok provedli lidé, o jejichž plánech britská policie měla vědět. "Jsou to nemocní a dementní lidé, kteří byli na očích Scotland Yardu," napsal Trump. Poznámka vyvolala dojem, že viní britskou policii z laxnosti.

Premiérka Mayová poté na dotaz, zda Trump věděl něco, co Britové nevěděli, odpověděla, že spekulace ohledně probíhajícího vyšetřování nikomu neprospějí.

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že ačkoli pozadí útoku není ještě jasné, posiluje odhodlání bojovat společně proti islamistickému terorismu.

Podívejte se na fotografie z místa: