NATO pošle do Afghánistánu další tisíce vojáků

Americké a afghánské komando v Afghánistánu.

Americké a afghánské komando v Afghánistánu. Zdroj: ČTK

Vojenský dron armády USA na základně v Afghánistánu.
Kábul
Chov skotu v Afghánistánu
Někdejší bojovníci Talibanu
Afghánistán
6
Fotogalerie

Členské země NATO pošlou příští rok do Afghánistánu dalších několik tisíc vojáků. Podle informací agentury DPA s posílením vojenské přítomnosti v neklidné asijské zemi souhlasilo v uplynulých týdnech několik členů aliance. Důvodem je posilování radikálního islamistického hnutí Taliban.

V budoucnu se tak má na výcviku afghánských bezpečnostních sil podílet 15 800 vojáků NATO místo současných 12 400. Aliance rozšíření svého kontingentu oznámí během schůzky ministrů obrany, která se v Bruselu bude konat příští středu a čtvrtek.

NATO počet vojáků v Afghánistánu plánuje zvýšit už řadu měsíců, nicméně dlouho se nedařilo přimět dostatečný počet členských států k silnějšímu zapojení. To se změnilo teprve poté, co americký prezident Donald Trump uvolnil cestu pro větší nasazení Spojených států proti Talibanu.

Bojová mise NATO v Afghánistánu skončila v roce 2014. Severoatlantická aliance v současné době poskytuje afghánské armádě podporu svou nebojovou misí. Vojáci, mezi nimiž jsou i příslušníci české armády, se starají o výcvik místních ozbrojených sil a podporují zvláštní operace na mířené proti radikálům.