Návrat Boeingů 737 MAX do vzduchu se blíží. Piloty čeká nový trénink

Boeing 737 MAX jde na přistání na letiště Boeing Field po letových testech v Seattlu. Výrobce tím pokročil v úsilí navrátit uzemněné stroje do běžného provozu.

Boeing 737 MAX jde na přistání na letiště Boeing Field po letových testech v Seattlu. Výrobce tím pokročil v úsilí navrátit uzemněné stroje do běžného provozu. Zdroj: ČTK/AP/Elaine Thompson

Americký letecký výrobce Boeing usiluje o návrat svých strojů 737 MAX do běžného provozu.
Odstavená letadla Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings na Letišti Václava Havla Praha
 Boeing 737 MAX jde na přistání na letiště Boeing Field po letových testech v Seattlu. Výrobce tím pokročil v úsilí navrátit uzemněné stroje do běžného provozu.
Odstavené Boeingy 737 MAX
5
Fotogalerie

Americký Federální úřad pro letectví FAA představil návrh přepracovaného tréninku pro piloty letadel Boeing 737 MAX, která nesmějí od loňského jara létat kvůli dvěma tragickým nehodám. Stroje jsou tak o krok blíže, aby opět mohly do vzduchu. Úřad bude k návrhům do 2. listopadu sbírat  veřejné připomínky.

Mluvčí FAA zdůraznil, že trénink je sice jednou z posledních překážek, ale nikoli tou úplně poslední pro povolení umožnit letadlům návrat do vzduchu. Úřad musí ještě dokončit požadavky na úpravu softwaru a další změny strojů 737 MAX.

Povolení by úřad mohl vydat někdy v listopadu, uvedla agentura Reuters. To by umožnilo obnovit komerční lety letadel 737 MAX ještě před koncem letošního roku.

Stroje 737 MAX nesmějí do vzduchu po dvou tragických nehodách z let 2018 a 2019. Při nich v Indonésii a v Etiopii zahynulo dohromady 346 lidí. Klíčovou roli při nich sehrál software stabilizačního systému MCAS. Automatický systém kvůli vadnému senzoru tehdy opakovaně poslal stroj prudce dolů a posádka nedokázala nad letadlem udržet kontrolu.

Boeing program měsíce přepracovával. Nyní by se s ním posádky měly znovu učit pracovat.