Nehodláme debatovat o výsledku referenda o nezávislosti Kurdů, řekl irácký premiér a vyzval k jeho zrušení

Irácký premiér Hajdar Abádí dnes vyzval úřady v autonomním Kurdistánu, aby zrušily výsledek pondělního referenda o nezávislosti. Kurdské jednotky mají podle něj odejít ze sporných území. Kurdové zatím oficiální výsledek referenda neoznámili, podle kurdské televize ale hlasovala pro odtržení území obývaných Kurdy naprostá většina lidí.

"Referendum musí být zrušeno, je třeba zahájit dialog v rámci ústavy. O výsledku referenda nehodláme nikdy debatovat," řekl Abádí v parlamentu.

Hlasování se konalo nejen v provinciích kurdské autonomie, ale i na územích, na něž si dělají nárok jak Kurdové, tak Bagdád. Nejvýznamnější z nich je Kirkúk, bohatý na ropu a poznamenaný vleklými spory mezi Kurdy a Bagdádem.

Poslanci dnes Abádímu dali mandát vyslat do sporné oblasti Kirkúku armádu. V mnoha těchto oblastech jsou teď jednotky kurdských pešmergů, které z těchto částí Iráku pomohly vyhnat radikály z organizace Islámský stát (IS).

Bagdád referendum považuje za neústavní, Kurdové naopak za mandát pro vyjednávání o odtržení.

Pro Bagdád je problémem hlavně fakt, že se hlasovalo i na územích, která nespadají do nynější kurdské autonomie. V případě uznání výsledku referenda by to znamenalo vytyčení nové hranice. Centrální vláda by přišla o značné množství ropných nalezišť na severu země.

V úterý vláda Kurdy vyzvala, aby jí předali kontrolu nad letišti v kurdských městech Irbíl a Sulajmáníja. Pokud to neudělají, má na nich být od pátku přerušen provoz. Některé aerolinie se chystají Bagdádu vyhovět. Kurdové tvrdí, že to ohrozí boj proti IS, protože z Irbílu startují koaliční letadla, která jsou do tohoto boje zapojena.