Nejdražší města světa. Čtyři z první desítky jsou v Evropě, některé asijské metropole zlevňují

1. - 3. místo: Curych, Švýcarsko

1. - 3. místo: Curych, Švýcarsko Zdroj: Unsplash

1. - 3. místo: Paříž, Francie
1. - 3. místo: Hong Kong, Čína
4. místo: Singapur
5. - 6. místo: Tel Aviv, Izrael
5. - 6. místo: Ósaka, Japonsko
10
Fotogalerie

The Economist srovnal světová města dle nákladů na život v kontextu koronavirové pandemie. Nejdražší jsou Hong Kong, Curych a Paříž. Singapur překvapivě zlevnil. Covid znatelně zdražil život v Evropě, v některých asijských metropolích naopak sledované zboží a služby zlevnily kvůli návratu zahraničních pracovníků z USA a Evropy domů. 

The Economist analyzoval životní náklady ve 133 světových městech. Od března podražila západní Evropa, naopak zlevnila Afrika, Amerika a východ Evropy. Levnější je i tradičně drahý Singapur nebo thajský Bangkok, především z důvodu odlivu zahraničních pracovníků. Zlevnila také třeba japonská Ósaka. Podražila naopak čínská města kvůli americko-čínské obchodní válce.

Znatelně pak podražil íránský Teherán, který se oproti březnu posunul ze 106. místa na 79. nejdražší zejména v důsledku amerických sankcí. Život je podle tradičního srovnání britského týdeníku nákladnější také v australském Perthu, čínském Kantonu, srbském Bělehradě, italském Římě, belgickém Bruselu či nizozemském Amsterdamu. Významně naopak zlevnil Reykjavík na Islandu (posun o 27 příček) či brazilská města Rio de Janeiro a Sao Paolo (u obou posun o 23 míst), v tomto případě je hlavním důvodem slabá měna.

Nejlevnějšími městy pak jsou syrský Damašek, uzbecký Taškent, zambijská Lusaka, venezuelský Caracas a kazašské Almaty.

„Města v Asii žebříčku tradičně dominovala, pandemie COVID-19 ale výrazně pozměnila letošní pořadí,“ říká šéfka výzkumného projektu Upasana Duttová.

Žebříček vzniká na základě porovnání cen 138 položek zboží a služeb. Globálně došlo k růstu cen elektroniky, tabáku či alkoholu. Naopak poklesly ceny oblečení. Přesný žebříček těch úplně nejdražších měst k životu naleznete níže nebo v galerii.

PořadíMěstoZeměIndex drahoty
1. - 3.CurychŠvýcarsko103
1. - 3.PařížFrancie103
1. - 3.Hong KongČína103
4.SingapurSingapur102
5. - 6.Tel AvivIzrael101
5. - 6.OsakaJaponsko101
7. - 8.ŽenevaŠvýcarsko100
7. - 8.New YorkUSA100
9. - 10.KodaňDánsko96
9. - 10.Los AngelesUSA96