Nejen Clintonová, také ministr Carter používal k práci soukromý e-mail

ministr obrany USA Ashton Carter

ministr obrany USA Ashton Carter Zdroj: ctk/AP

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová není jediná špičková politička, která má v USA problém kvůli používání soukromého e-mailu pro pracovní účely. Nedovolený postup letos praktikoval i ministr obrany Ashton Carter ve své kanceláři v Pentagonu. Uvedl to deník The New York Times s odvoláním na vládní činitele. Carterův úřad oznámil, že ministr již úřední informace touto cestou přestal posílat.

Carter nastoupil do úřadu letos v únoru a nejméně do května podle nejmenovaných činitelů Bílého domu používal svou soukromou adresu k vyřizování nespecifikovaných komunikací souvisejících s jeho funkcí. Činil tak i poté, co v březnu vypukla aféra Clintonové, která privátní e-mail používala během působení ve funkci ministryně zahraničí. Republikánská kritika problematického počínání tehdy vedla k poklesu podpory její prezidentské kandidatury.

„Po přehodnocení svých e-mailových praktik se ministr domnívá, že jeho dřívější občasné používání soukromého e-mailu pro pracovní záležitosti, i když šlo jen o běžné administrativní otázky zálohované jeho oficiálním účtem, bylo chybou,“ uvedl v prohlášení mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Zabezpečená komunikace

Carter podle něho s používáním privátní adresy přestal a je přesvědčen, že jeho komunikace byla a je dostatečně zabezpečena.

Podle newyorského listu řešil záležitost v květnu Bílý dům, když se na Pentagon obrátil s otázkou, proč Carter používá soukromou adresu. Není prý zcela jasné, jak důvěrné informace mohl přes snáze napadnutelnou schránku posílat. Mluvčí Cook uvedl, že šlo nejvýše o komunikaci s „velmi malou skupinou zkušených poradců, většinou se šéfem jeho kanceláře“.