Nejhorší recese od pádu komunismu. Naše ekonomika už nikdy nebude stejná, očekává Rumunsko

Rumunsko v době koronavirové pandemie

Rumunsko v době koronavirové pandemie Zdroj: ČTK/AP

Městští zaměstnanci čistí tržiště v Bukurešti
Městští zaměstnanci čistí tržiště v Bukurešti
Policistka hlídkuje v ulicích Bukurešti
Rumunský premiér Ludovic Orban
Rumunsko v době koronavirové pandemie
7
Fotogalerie

Rumunsko se připravuje na postupný návrat do normálního režimu po největším náporu pandemie koronaviru. Analytici ale zemi ji nyní předpovídají nejhorší recesi od pádu komunismu. Naše ekonomika už nikdy nebude stejná, tvrdí představitelé Rumunska.

Vláda chce zemi nově orientovat spíše na místní produkci. Chce tímto krokem zajistit především dodávky potravin, zemního plynu a lékařského vybavení, pokud by se podobná krize měla v budoucnu opakovat.

„Je jasné, že musíme přehodnotit naši průmyslovou výrobu,“ uvedl podle agentury agentury Bloomberg ministr hospodářství Virgil Popescu. „Zaměříme se na odvětví, která vykazovala silná a slibná čísla ještě před krizí: energetika, petrochemie a obrana,“ doplnil ministr. 

Nejhorší recese od komunismu

Rumunská vláda v roce 2020 očekává téměř dvouprocentní recesi. S tím však nesouhlasí analytitici. Ti tvrdí, že ekonomický propad země bude hlubší, dokonce nejhorší od pádu komunismu před třemi desetiletími. Například poradenská společnost Capital Economics předpokládá, že ekonomika země klesne o 7,5 procenta a následné hospodářské oživení bude jedním z nejslabších v regionu. 

Rumunsko doposud oznámilo, že malým a středním podnikům přispěje celkem 15 miliardami leu, tedy téměř 87 miliardami korun. Uvolnění pro podniky a následný přechod do běžného života by měly v zemi nastat v půlce května.

Po Rusku je Rumunsko s více než 10 tisíci nakaženými a stovkami mrtvých druhou nejvíce zasaženou zemí z Východní Evropy.