Němci posílí tankové vojsko. Začnou také vyvíjet novou řadu leopardů

Německý tank Leopard 2

Německý tank Leopard 2 Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Army Europe Images; Flickr

Do německé armády se začnou vracet tanky, kterých se ozbrojené složky od sjednocení Německa postupně zbavovaly. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová uvedla, že se o třetinu zvýší počet tanků typu Leopard 2, které armáda používá. Ještě letos také začne vývoj nového typu tanku, který by měl postupně leopardy nahradit.

Tanky typu Leopard 2 jsou ve výzbroji německé armády od roku 1979 a společně s jejich předchůdci, tanky typu Leopard 1, tvořily před rokem 1989 páteř západoněmecké armády. Spolková republika Německo tehdy měla zhruba 3500 tanků. Po skončení studené války a sjednocení Německa začala armáda stavy tanků prudce snižovat a prodávat je do Turecka, Brazílie či Indonésie.

V současnosti má armáda ve výzbroji pouze 225 tanků schopných nasazení, a to výhradně typu Leopard 2. Ministerstvo obrany letos rozhodlo, že se počet tanků zvýší zhruba o stovku. Částečně půjde o opravené stroje, které byly dříve vyřazeny z pravidelného užívání, částečně chce armáda nakoupit nové tanky od mnichovského výrobce Krauss-Maffei Wegmann.

Studie nového tanku bude do tří let

Von der Leyenová v květnu také německým poslancům představila plány na další rozvoj tankového vojska. Společnost Krauss-Maffei Wegmann by měla společně s francouzským zbrojním koncernem Nexter Systems začít pracovat na vývoji nového typu tanku s pracovním názvem Leopard 3.

První studie tanku by měly být dokončeny do tří let, německá armáda by podle představ ministerstva obrany měla stroj začít používat v roce 2030.

Reakce na změněnou situaci

Ministerstvo v materiálu pro Spolkový sněm zdůvodnilo nové posilování tankového vojska jako „reakci na změněnou bezpečnostní situaci“. Podle informací týdeníku Der Spiegel z obranných kruhů je současný krok ministerstva přímou reakcí na krizi na východě Ukrajiny. „Nové tanky mají být odpovědí na hybridní válku, kterou vede (ruský prezident Vladimir) Putin. Lze v tom rozpoznat signál, že je Západ připraven bránit se tomuto novému druhu ohrožení,“ uvedl týdeník.

Proti vyzbrojení německé armády novými tanky ale vystupuje parlamentní opozice. „Je to logika studené války, ne mezinárodní zodpovědnost,“ řekla o rozhodnutí ministerstva obrany poslankyně za Zelené Agnieszka Bruggerová.