Německá ekonomika nesplní očekávání, odhaduje centrální banka

Bundestag

Bundestag Zdroj: profimedia

Německá centrální banka Deutsche Bundesbank dnes zhoršila odhad letošního růstu německé ekonomiky. Hrubý domácí produkt by se měl podle nové prognózy zvýšit o rovná dvě procenta, zatímco v prosinci banka růst odhadovala na 2,5 procenta.

Centrální banka je nyní pesimističtější než vláda, podle jejíž prognózy by se měl letos HDP zvýšit o 2,3 procenta. Odhady letošního růstu německé ekonomiky v poslední době zhoršily také další organizace, ve středu tak například učinil hospodářský institut DIW.

"Nejistota ohledně vyhlídek německé ekonomiky se značně zvýšila," uvedl dnes šéf centrální banky Jens Weidmann. Bundesbank v dnešní zprávě poukázala na obavy ohledně rostoucího protekcionismu v mezinárodním obchodě a na zvýšenou politickou nejistotu v některých členských zemích eurozóny.

Banka rovněž upozornila na problémy s nedostatkem pracovních sil. Odhad růstu německé ekonomiky pro příští rok nicméně zlepšila na 1,9 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni německý HDP vzrostl o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let.