Německo prodlužuje pohraniční kontroly, důvodem jsou obavy o bezpečnost

německý ministr vnitra Thomas de Maiziere

německý ministr vnitra Thomas de Maiziere Zdroj: profimedia.cz

Angela Merkelová
německý ministr vnitra Thomas de Maiziere
Angela Merkelová
4
Fotogalerie

Německá vláda rozhodla, že prodlouží pohraniční kontroly, a to o dalších šest měsíců. Ministr vnitra Thomas de Maiziére uvedl, že úřady budou pokračovat v kontrolách na hranici Německa s Rakouskem a také u leteckých spojů z Řecka. Pohraniční kontroly prodlužuje o další půlrok také Dánsko.

„Ochrana vnějších hranic Evropské unie má stále nedostatky, v rámci schengenského prostoru evidujeme stále značné množství nelegálního přistěhovalectví,“ vysvětlil prodloužení kontrol Maiziére. „Kompletní návrat k fungování Schengenu bez hraničních kontrol je možný jen v případě, že nám to dovolí pozitivní vývoj bezpečnostní situace,“ doplnil ministr.

Evropský komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos už dříve naznačil: "Musíme pečlivě vyrovnávat dva důležité principy: svobodu pohybu a potřebu mít možnost řešit významné bezpečnostní hrozby."

Právě kvůli trvale zhoršené bezpečnostní situaci v Evropě a teroristickým útokům v posledních letech se kontroly prodlužují. Ke stejnému kroku jako Němci se proto rozhodla i dánská vláda - kontroly jsou prováděny u automobilů, autobusů a vlaků na hranici mezi Německem a Dánskem a také na trajektech v dánských přístavech Gedser a Rödby.

„Ministr Maiziére se obává stále ještě nestabilizované bezpečnostní situace – dál trvají obavy, že se může dynamika pohybu osob přes evropská území ještě zesílit,“ řekl deníku E15 expert na mezinárodní vztahy Univerzity Karlovy Vladimír Handl. „Pro německou vládu představuje půlroční prodloužení hraničních kontrol krátkodobé řešení, Evropská komise nemusí povolovat toto mimořádné a dočasné opatření věčně,“ dodal Handl.

Předpokládá se, že nová německá vláda přijde s vlastním konceptem imigrační politiky, jenž by měl být součástí nového imigračního zákona. Právě tento koncept by měl objasnit, jak bude spolková republika k ochraně svého území přistupovat z dlouhodobého hlediska.

Německo zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem v září 2015, tedy v době, kdy příval žadatelů o azyl do Německa vrcholil. Kontroly, ke kterým vedle Německa přistoupilo i Rakousko, Švédsko, Dánsko a Norsko, se v rámci takzvaného schengenského prostoru volného pohybu uskutečňují na základě výjimky. Platnost té stávající skončí 11. listopadu.

Prodloužení hraničních kontrol v Německu se všeobecně očekávalo. Již v květnu ministerstvo vnitra dalo na vědomí, že ukončení kontrol na vnitřních hranicích zemí schengenského prostoru volného pohybu kvůli migrační krizi zatím nepřipadá v úvahu. V září se stejným způsobem vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová.