Německo se propadu HDP zatím zřejmě vyhne

Německo, průmysl

Německo, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Německá ekonomika vykázala ve třetím čtvrtletí překvapivě růst. Uvedlo to spolkové ministerstvo financí zatím bez přesných čísel. Řada expertů předpovídala pokles. Největší evropské ekonomice pomohl solidní výkon průmyslu a silný vývoz mimo eurozónu. V závěru roku už ale Německo zřejmě přejde do mínusu, uvedlo ministerstvo.

V letošním druhém čtvrtletí růst hrubého domácího produktu (HDP) Německa zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v prvních třech měsících. Řada analytiků předpokládá, že v letním čtvrtletí přešel německý HDP do záporných čísel.

„Růstový impulz zřejmě dodala expanze německé průmyslové výroby. Většina analytiků to vzhledem ke zhoršení podnikatelské nálady nečekala,“ konstatuje zpráva podle agentury Reuters. Index podnikatelského klimatu zpracovávaný mnichovským ústavem Ifo klesal posledních pět měsíců po sobě.

Ministerstvo však připustilo, že ve čtvrtém čtvrtletí může nastat „výrazné oslabení ekonomické aktivity“, zejména v důsledku zhoršení podnikatelského klimatu v ostatních zemích eura. Je ale přesvědčeno, že příští rok se bude ekonomika postupně zvedat.

Minulý týden německá vláda podle očekávání snížila odhad růstu tamní ekonomiky na příští rok na jedno procento proti předešlému odhadu 1,6 procenta. Vedly ji k tomu dopady dluhové krize v eurozóně a také slabší růst v mimoevropských zemích. Pro letošní rok ministerstvo hospodářství výhled mírně zlepšilo na 0,8 procenta.