Německý tisk: Summit EU situaci nezklidnil, napětí mezi členy trvá

summit EU (archivní foto)

summit EU (archivní foto) Zdroj: ctk

Napětí mezi členy Evropské unie kvůli uprchlíkům trvá, přestože se lídři unijních zemí na středečním summitu dohodli na novém způsobu reakce na příchod běženců. Shodují se na tom v komentářích německé deníky. List Die Welt navíc označuje výsledky summitu za nedostatečné, podle něj nepřinášejí řešení současné situace.

Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung země osmadvacítky vyslyšely prosbu předsedy Evropské rady Donalda Tuska, aby na summitu neukazovaly světu vnitřní rozpory. „Přes všechnu na odiv stavěnou jednotu evropských partnerů bylo ale v Bruselu přesto zřetelné, že spory a vzájemná obviňování z uplynulých týdnů zachovaly své stopy,“ napsal deník.

Stejně vnímá průběh summitu i berlínský list Tagesspiegel. „Státy EU na krizovém summitu prozatím odložily svůj několikatýdenní spor o kurz uprchlické politiky. Napětí ale nezmizelo,“ napsal v komentáři.

Deník Die Welt však závěry summitu, na němž se státníci dohodli na posílení pomoci v krizových oblastech, na lepší ochraně hranic a na vytvoření registračních center pro uprchlíky v Itálii a v Řecku, hodnotí jako nedostatečné. „Slabý výsledek summitu jen překryl trhliny, které v EU nadále existují,“ napsal list. „Vnější hranice EU budou v dohledné době nadále otevřené jak vrata od stodoly a bude to nutit mnoho členských států, aby prodloužily kontroly na národních hranicích,“ soudí Die Welt.

Server Spiegel Online nicméně konstatuje, že lepší výsledky summitu se nedaly očekávat. „Je pozoruhodné, že se v závěrečném dokumentu vůbec objevila jedna konkrétní částka - miliarda eur (27 miliard korun) pro Světový potravinový program (WFP),“ uvedl server.