Němečtí Turci o trestu smrti hlasovat nebudou, vzkázala Merkelová

Německo, Turecko

Německo, Turecko Zdroj: ctk

Angela Merkelová
Angela Merkelová na sjezdu CDU, kde byla zvolena do čela strany na další dva roky
Angela Merkelová na sjezdu CDU, kde byla zvolena do čela strany na další dva roky
Britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová
Angela Merkelová
19
Fotogalerie

Turkům žijícím v Německu nebude umožněno hlasovat v žádném referendu o obnovení trestu smrti v Turecku. Prohlásila to kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru, který s ní dnes odvysílala rozhlasová a televizní stanice WDR.

Šéfka německé vlády v interview řekla, že Evropa nemůže Turecko odstrkovat přes obavy spojené s tím, že se prezident této země Recep Tayyip Erdogan snaží upevnit moc, a přes znepokojení masovými čistkami a zatýkáním po zmařeném pokusu o puč loni v červenci.

Nicméně zároveň potvrdila, co minulý týden v pátek řekl její mluvčí Steffen Seibert. Německo nepovolí turecké ambasádě a konzulátům, aby v nich byla hlasovací střediska pro Ankarou zamýšlené referendum o obnovení absolutního trestu v Turecku. Tento trest je zrušený ve všech zemích Evropské unie.

"Obvykle neodpovídáme na hypotetické otázky, ale tato otázka bohužel až tak příliš hypotetická není, protože se o ní v Turecku diskutuje," poznamenala Merkelová podle agentury Reuters. "Myslím, že je důležité říci, že nemůžeme dát na německém území souhlas k takovému tématu, jako je trest smrti, který naprosto odmítáme," dodala.

Zhruba 1,4 milionu oprávněných tureckých voličů žijících v Německu se naposledy mohlo zúčastnit referenda o zavedení prezidentského systému v Turecku. Některé místní úřady ale zakázaly pořádání kampaní před hlasováním, což Erdogan a někteří členové jeho vlády srovnali s nacismem a vyvolali tím diplomatickou roztržku s Berlínem. Většina Turků Erdoganovy plány v referendu podpořila.

Turecko v roce 2004 trest smrti zrušilo v rámci snah stát se členem EU. Erdogan, popuzený kritickým postojem unijních zemí vůči svému posilování moci a stagnujícím přístupovým jednáním, začal mimo jiné hovořit i o obnovení absolutního trestu. Řekl, že tento krok schválí, jestliže mu parlament takový návrh dá, nebo když ho podpoří všelidové hlasování.

Připomeňte si tureckou historii: