Netanjahu čelí obvinění z korupce. Je to jen snaha mě svrhnout, hájil se izraelský premiér u soudu

Benjamin Netanjahu stanul před soudem.

Benjamin Netanjahu stanul před soudem. Zdroj: ČTK

Benjamin Netanjahu stanul před soudem.
Benjamin Netanjahu stanul před soudem.
Benjamin Netanjahu stanul před soudem.
4
Fotogalerie

V Jeruzalémě v neděli proběhlo první stání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Skončilo po hodině jednání, píší světové agentury. Příští stání se bude podle soudních zdrojů konat 19. července. Premiérovi právníci totiž požádali o několikaměsíční lhůtu na prostudování důkazového materiálu. Žaloba žádala rychlé předvedení svědků.

Netanjahu je obviněn ve třech různých kauzách z korupce, podvodu a zneužití důvěry. Premiér veškerá obvinění popírá, což znovu zopakoval v prohlášení před zahájením stání. V Izraeli je to vůbec poprvé, kdy před soudem stanul premiér ve funkci.

Tříčlenný panel soudců oznámil, že žádosti obhájců i žalobců posoudí a jednání odročil. Příští stání se by se podle soudních zdrojů mělo konat 19. července. Předsedkyně soudu Rivka Friedmanová-Feldmanová na závěr prvního stání pouze řekla, že soud dá oběma stranám vědět, kdy se bude konat další stání.

Podle izraelských médií může soudní řízení trvat i tři roky, předvoláno je 333 svědků. Nedělní stání bylo krátké. Netanjahuovi právníci požádali o několik měsíců času na prostudování důkazů.

Kromě Netanjahua se proces týká ještě tří dalších lidí akcionáře telekomunikační společnosti Bezeq Šaula Eloviče a jeho manželky Iris a dále vydavatele listu Jediot Achronot Arnona Mozese. Také Elovičova obhájkyně soudcům řekla, že potřebuje více času na seznámení se s důkazy.

O proces je velký zájem a v soudní budově bylo pro novináře vyčleněno několik místností, v nichž bylo možné dění v soudní sledovat v televizi.

Pro jednání samotné byla určena poměrně malá místnost číslo 317, do níž se vejde jenom asi 20 lidí. Netanjahu se odmítl po příchodu posadit, dokud budou přítomny kamery. Stejně jako soudci a právníci přišel s rouškou na obličeji.

Jeho příznivci i odpůrci na dnešek svolali do Jeruzaléma demonstrace, policie kvůli tomu povolala posily.

Netanjahu po příjezdu do soudní budovy v prohlášení před novináři řekl, že soud považuje za snahu svrhnout ho za každou cenu, a obvinění označil za směšná.