Netanjahuova kariéra visí na vlásku. Izraelce čekají vleklá jednání o koalici

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: Reuters

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Předčasné volby v Izraeli skončily dle očekávání patem. Ani pro stranu Likud premiéra Benjamina Netanjahua, ani pro formaci Modrá a bílá Bennyho Gance nebude snadné sestavit vládu. Zemi tak patrně čekají další vleklá koaliční jednání.

Rozdíly mezi výsledky obou hlavních partají byly tak těsné, že rozdělení křesel ve 120členném Knesetu nebylo do posledních chvil jisté. Po sečtení více než devadesáti procent hlasů vedl Ganc s 32 křesly, premiérova partaj jich měla 31. Na třetím místě figurovala Sjednocená arabská kandidátka s 13 křesly, následovala nacionalistická strana Izrael je náš domov Avigdora Liebermana s devíti mandáty.

Nyní je na tahu prezident Reuven Rivlin, který rozhodne, koho pověří sestavením vlády. Předtím se zřejmě sejde s představiteli všech stran. Některá média dopředu naznačovala, že pokud to výsledky dovolí, bude chtít Rivlin pověřit raději Gance než Netanjahua, jemuž se po jarních volbách vládu sestavit nepovedlo.

„Před námi je jednota a smíření,“ komentoval někdejší šéf generálního štábu Ganc výsledky průzkumů, které mu předvídaly nepatrně lepší výsledek než rivalovi. Uvedl, že bude jednat se všemi stranami a usilovat o vytvoření kabinetu se širokou podporou.

Možná vláda národní jednoty, v níž by byly alespoň největší strany, se jevila jako celkem pravděpodobný scénář i po sečtení většiny hlasů. Po tomto řešení hlasitě volá i Lieberman, jenž může zásadně ovlivnit podobu budoucího kabinetu. Po posledních, dubnových volbách ztroskotalo jeho jednání s Netanjahuem, jelikož se nedohodli na rozšíření branné povinnosti i pro ultraortodoxní židy.

Ganc ale spojenectví s premiérem dosud odmítal kvůli jeho korupčním kauzám. Podle některých komentátorů tak bude široká koalice možná jen v případě, že Netanjahu skončí v čele Likudu. Netanjahu stále věří, že se u moci udrží. „Jsou teď jen dvě možnosti – buď mnou vedená vláda, nebo nebezpečná vláda závislá na Arabech,“ uvedl.

„My se k vládě jednoty nepřipojíme. Jsme skutečná opozice,“ nechal se slyšet lídr arabských stran Ajman Ode. Uvedl, že chce využít solidního volebního zisku k tomu, aby přitáhl mezinárodní pozornost k údajným nespravedlnostem, kterým izraelští Arabové čelí. Zároveň podotkl, že prezidentovi doporučí, aby navrhl za premiéra Gance.