Neznámí střelci v Egyptě zaútočili na autobus s křesťany: 26 mrtvých

Útok na koptské křesťany v Egyptě si vyžádal nejméně 26 mrtvých a stejný počet zraněných. Zatím neznámí útočníci stříleli na vozidla s kopty v provincii Mínja jižně od Káhiry.

Guvernér provincie původně hovořil o 23 mrtvých a 25 zraněných. Mínja je domovem početné křesťanské menšiny, která tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta, a je tak největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě.

Skupina koptů cestovala do kláštera ve dvou autobusech a malém nákladním autě. Maskovaní útočníci podle svědků vozidla zastavili a poté začali střílet.

Atentát již odsoudilo Německo. "Tento druh terorismu proti lidem s jinou vírou je strašlivý, hrozný, je to jednoduše jen tragédie," řekl podle agentury DPA mluvčí ministerstva zahraničí.

V Egyptě platí tříměsíční výjimečný stav poté, co na začátku dubna zabili sebevražední atentátníci ve dvou kostelech - v Tantě a v Alexandrii - 45 lidí. K tomuto masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Radikálové tehdy varovali před dalšími útoky.