Islámský svět dnes přepne do nočního režimu

Pro muslimy začalo období ramadánu. Halí ho ale strach z teroristických útoků

Pro muslimy začalo období ramadánu. Halí ho ale strach z teroristických útoků Zdroj: ČTK

Země s největší počtem muslimů (v milionech
Ramadan
Pro muslimy začalo období ramadánu. Halí ho ale strach z teroristických útoků
4
Fotogalerie

Postní měsíc ramadán, který začíná dnes po západu slunce, převrací byznys v islámských zemích naruby. Přes den jsou firmy i úřady v útlumu, ekonomika se rozjíždí až v noci. Obchody, cukrárny nebo masny mají největší tržby v roce, nejdražší je i reklama v televizi.

Padesátka islámských zemí dnes v noci přepne do jiného režimu fungování. Začíná posvátný měsíc ramadán, který potrvá až do 25. června. Přes den tak budou země jako Egypt, Bangladéš nebo Pákistán v částečném útlumu. Muslimové nesmějí před západem slunce jíst ani pít, jsou nevyspalí a malátní.

„Většina restaurací, kavárny a obchody jsou během dne zavřené,“ říká Tamer El-Sibai, jehož rodina pochází ze Sýrie a který v současnosti vede kancelář agentury CzechTrade v Egyptě. I firmy a úřady mají během ramadánu zkrácenou pracovní dobu.

„Většina lidí chodí do práce o hodinu později a odchází o hodinu dříve,“ uvádí Michal Sontodinomo z pobočky CzechTrade v Indonésii, která je státem s největší populací muslimů na světě.

Nákupní horečka jako v Česko o Vánocích

Přes to všechno je ale ramadán kupodivu dobou, kdy ekonomika některých islámských zemí roste dokonce víc než po zbytek roku. Po západu slunce totiž města rázem pookřejí, obchody se otevřou a rozjede se nákupní horečka a hostiny, které trvají až do rána.

„Některé restaurace a kavárny zaznamenávají největší obrat v roce právě během ramadánu. Cukrárny registrují nárůst tržeb až o 30 procent. Dokonce i televizní a rozhlasová reklama je v této době nejdražší,“ říká El-Sibai.

Země s největší počtem muslimů (v milionechZemě s největší počtem muslimů (v milionech|CIA, Worldatlas, CzechTrade

V Indii, kde žije téměř 170 milionů muslimů, vzrůstá v islámských oblastech zhruba o čtvrtinu spotřeba ovoce, zeleniny, mléka a nápojů.

„O 20 až 30 procent roste také vývoz masa, protože se zvyšuje poptávka ze zemí, jako jsou Indonésie, Alžírsko, Egypt nebo Angola,“ uvádí Milan Dostál z obchodního úseku české ambasády v Dillí. Žně znamená ramadán nejen pro potravináře, ale i pro výrobce oděvů a spotřebního zboží. Ke koloritu ramadánu patří, že muslimové se v noci procházejí s přáteli po ulicích a velkoryse utrácejí v obchodech.

„Lidé mají tendenci nakupovat a konzumovat víc, než skutečně potřebují. Je to podobné jako v Česku o Vánocích. To znamená ale i vyšší ceny a vyšší marže pro obchodníky,“ podotýká Milan Dostál.

Co je ramadán
Co je ramadán Jde o devátý měsíc muslimského kalendáře. Během něho podle legendy Alláh vnukl proroku Mohamedovi první verše koránu. Začátek ramadánu se odvíjí od polohy měsíce a každý rok se o několik dní posouvá. Ten letošní začne dnes v noci a potrvá do 25. června. Příští rok vychází úvod ramadánu na 15. května. Muslimové se během posvátného měsíce od východu do západu slunce postí. Zakázáno je i kouření a pohlavní styk. Po soumraku následuje modlitba, po níž se již člověk smí dosyta najíst a napít. Během ramadánu by měl muslim usilovat o zlepšení svého chování, nepomlouvat, nelhat, usmířit se s rivaly, být štědrý k ostatním. Má se pohroužit více do motliteb. Měl by také přečíst celý korán.

Strategii pro obchodní jednání by měli s ohledem na ramadán upravit čeští vývozci a investoři. Přes standardně domluvenou schůzku totiž může postní měsíc udělat nečekaně čáru, a to i mimo islámské země.

„Měli jsme jednání v Londýně na mezinárodní instituci, ale kvůli ramadánu nám několik dopředu domluvených jednání zrušil muslim zodpovědný za přípravu našich projektů,“ uvádí příklad generální ředitel společnosti Sweco Hydroprojekt Milan Moravec, který má zkušenosti s projekty v Pákistánu, Iráku či v Kuvajtu.

Do podobné situace se dostal i Michal Sontodinomo: „Několik měsíců jsme domlouvali schůzku české firmy s indonéským klientem. Pouhých 14 dní před cestou byla schůzka zrušena s tím, že Indonésané zapomněli na ramadán, během něhož management nebude podstupovat tak důležité jednání.“

Byznys při půlnoční hostině

Přesto nemusejí být posvátné čtyři týdny pro obchodní jednání beznadějným termínem. Zase platí, že ten správný čas nastane v noci. Muslimové rádi zvou cizince na opulentní hostiny, při nichž lze navázat s obchodním partnerem osobnější vztah. „V soukromém sektoru se běžně stává, že se schůzky posouvají na pozdní večerní hodiny, tedy na dobu po iftáru,“ upřesňuje Tamer El-Sibai.

Iftár je první večerní jídlo, které mají po celodenním půstu muslimové povoleno. Využít noční hodování jako dobrou společenskou příležitost doporučuje i Milan Moravec. „Nejlepší je konec ramadánu, který je završen velikou hostinou. Tam jde obchod stranou, tam budujete osobní vazby,“ říká Moravec.

A ten podotýká, že během posvátného měsíce muslimové rádi diskutují a vysvětlují i cizincům své zvyky. Svátek Eid al-Fitr, který celý postní měsíc zakončuje, přináší další impulz pro maloobchodní prodej. Muslimové si pro toto období tradičně kupují nové šaty.

A vedle oblečení jdou před svátkem na odbyt výborně i šperky, sklo a další spotřební zboží. Po tři dny se totiž přátelé a rodiny vzájemně navštěvují a nosí si dárky. Ramadán je měsícem požehnaným i pro byznys.

Režim během postního měsíce

Denní půst začíná ranní modlitbou fadgr. Muslimové vstávají dříve, aby ještě před východem slunce stihli něco pojíst. Ráno je proto ve městech čilý pohyb a hluk.

Během dne by se měl i cizinec vyvarovat jídla, pití a kouření na veřejnosti. Naprostá většina restaurací je stejně během denních hodin zavřena (vyjma hotelových jídelen).

Někteří muslimové se mohou k cizincům chovat příkřeji než v ostatních měsících. Týká se to hlavně pozdních odpoledních hodin. Je to pochopitelné – lidé vstávali brzy a od rána neměli nic k jídlu ani k pití.

Muslimové, kteří cestují na delší vzdálenosti, jsou od půstu osvobozeni. Je tedy možné vidět muslimské turisty, kteří se i během dne normálně stravují a pijí.

Provozní doba muzeí nebo archeologických vykopávek je kratší. Vhodnou dobou pro návštěvu je dopoledne.

Cizinci by se měli během ramadánu oblékat konzervativně, aby projevili úctu islámským hostitelům. Ženy mají mít dlouhý rukáv, muži dlouhé kalhoty.

Obchody, kanceláře a úřady zavírají také dříve. Lidé chtějí být včas doma a nezmeškat tak iftár. To je první povolené jídlo po večerní modlitbě, které se říká maghrib.

V restauracích je při iftáru plno lidí, jídlo je připraveno formou bufetových stolů. Nikdo z místních neodmítne pohostit i cizince. Pozvání na soukromý iftár není slušné odmítnout.

V noci města ožijí. Lidé se scházejí s přáteli, nakupují. Tomu je přizpůsobena otevírací doba obchodů. Tržby jsou jedny z nejvyšších v roce.

S nočním ruchem na ulicích souvisí i varování: statistiky jasně dokazují, že v průběhu ramadánu dochází k vyššímu počtu dopravních nehod než jindy