Norsko odčerpá přes bilion korun z ropného fondu. Akcie Nissanu odepsaly přes deset procent

Norská premiérka Erna Solbergová použije na zotavení ekonomiky přes bilion korun z norského ropného fondu.

Norská premiérka Erna Solbergová použije na zotavení ekonomiky přes bilion korun z norského ropného fondu. Zdroj: e15.cz

Japonská automobilka Nissan oznámila za poslední fiskální rok ztráty přesahující 150 miliard jenů. Její akcie se v reakci na to propadly o více než deset procent.
Spor mezi Izraelem a Palestinou se vyostřuje, území se ostřelují desítkami raket.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Norové opět sáhnou do rezerv

Norsko použije 402,6 miliardy norských korun, tedy více než bilion českých korun ze svého ropného fondu na oživení ekonomiky po koronakrizi. Jedná se o dosud nejvyšší částku, jakou země odčerpá ze svých rezerv. Už v minulém roce si z fondu stáhla rekordních 369,3 miliardy norských korun. Premiérka Erna Solbergová, která bude v září obhajovat mandát ve volbách, hodlá použít peníze na nakopnutí norského hospodářství. To má letos podle odhadů Mezinárodního měnového fondu vyrůst o 3,9 procenta. Norský ropný fond je největší svého druhu na světě a momentálně spravuje investice v hodnotě přesahující 11 bilionů norských korun (asi 28 bilionů českých korun).

Boje v Izraeli pokračují, mezi mrtvými je i deset dětí

V Izraeli pokračují střetnutí mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a izraelskou armádou. Izraelci podnikli několik vzdušných úderů na Pásmo Gazy. Boje si od začátku týdne vyžádaly už nejméně čtyřicet mrtvých, z toho 35 na palestinské straně, uvádí agentura AFP. Izrael čelí kritice kvůli tomu, že mezi oběťmi je i deset palestinských dětí. Ve městě Lod na předměstí Tel Avivu propukly nepokoje arabské menšiny. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve městě vyhlásil nouzový stav. 

      

Z trhů a burz 

Burzy v Evropě i USA padaly, dařilo se kryptoměnám

Ačkoli některé velké technologické tituly včera napravily své ztráty z pondělí, americké burzy celkově pokračovaly ve výrazném poklesu. Dow Jones odepsal 1,36 procenta, S&P 500 oslabil o 0,87 procenta a Nasdaq Composite se snížil o 0,09 procenta. O půl procenta se zvedla cena ropy. Dařilo se nejsledovanějším kryptoměnám. Ještě strmější propad než trhy v USA během úterý zaznamenaly všechny hlavní indexy v západní Evropě. Britský FTSE 100 klesl o 2,47 procenta. Německý DAX skončil ve ztrátě 1,82 procenta. Francouzský CAC 40 odevzdal 1,86 procenta a celoevropský STOXX Europe 600 se propadl o 1,97 procenta.      

Nissan oznámil těžké ztráty, jeho akcie padají

Akcie japonské automobilky Nissan se na tokijské burze propadly o více než deset procent na 520 jenů, zhruba 100 korun. Stalo se tak poté, co společnost oznámila své hospodářské výsledky za poslední fiskální rok, jenž skončil k 31. březnu. Ztráta firmy se prohloubila na 150,65 miliardy jenů, přes 29 miliard korun. O rok dříve činil deficit automobilky pouze čtyřicet miliard jenů. Akciím japonských automobilových společností se celkově na burze nedařilo, výjimkou byla pouze Toyota, která posílila o dvě procenta.        

Tweet dne

Ministr obrany Lubomír Metnar komentuje výsledek své zahraniční cesty do Severní Makedonie. 

Stane se dnes

  • Brusel vydá zprávu o stavu průmyslové výroby v zemích Evropské unie za březen. Bude zveřejněna také prognóza hospodářského vývoje sedmadvacítky.
  • Soudní dvůr Evropské unie rozhodne o odvolání amerického internetového prodejce Amazon, po němž Lucembursko žádá doplacení daní ve výši 250 milionů dolarů, tedy asi 5,3 miliardy korun.
  • Německá vláda chce schválit nové klimatické cíle pro návrh zákona, který do roku 2030 počítá se snížením emisí skleníkových plynů o 65 procent v porovnání s rokem 1990. To je o deset procent více než bylo dosud v plánu.
  • Američtí republikáni budou hlasovat o odvolání kongresmanky Liz Cheneyové, která tvrdě kritizuje exprezidenta Donalda Trumpa za šíření konspirační teorie o zmanipulování loňských voleb.