Novým šéfem euroskupiny bude irský ministr financí Paschal Donohoe

Irský ministr financí Pascal Donohoe je novým předsedou euroskupiny.

Irský ministr financí Pascal Donohoe je novým předsedou euroskupiny. Zdroj: Profimedia

Irský ministr financí Paschal Donohoe je novým šéfem euroskupiny, vlivného orgánu složeného z 19 ministrů financí zemí platících eurem. Pětačtyřicetiletý konzervativní politik nahradí odstupujícího portugalského ministra financí Mária Centena v době, kdy ministry čeká rozhodování o podrobnostech balíku na pomoc unijním ekonomikám navrženého Evropskou komisí.

Za favoritku hlasování byla označována španělská ministryně hospodářství Nadia Calviňová. Donohoe však dokázal získat na svou stranu většinu z 19 ministrů, kteří jej zvolili v tajném hlasování.

Donohoe uspěl v konkurenci Calviňové a svého lucemburského kolegy Pierra Gramegny. Podporu mu před tajným hlasováním slíbila Evropská lidová strana, k níž náleží více než třetina ministrů financí eurozóny. Blíže než levicová Španělka byl také zástupcům severských zemí či Nizozemska, kteří prosazují přísnější fiskální politiku a obávají se velkého společného zadlužení. Calviňovou naproti tomu prosazovaly jihoevropské země či Francie usilující o štědré unijní investice do pokrizového oživení hospodářství.

Zástupci vlád 19 zemí hlasovali prostřednictvím videokonference a vítěz musel získat nejméně 10 hlasů. To se v prvním kole nikomu nepodařilo, načež odstoupil Gramegna. Ve druhém kole se většina přiklonila na stranu nejmladšího z kandidátů. Funkce se na dva a půl roku ujme v pondělí, kdy končí Centenovo funkční období.