O funkci německého kancléře chce usilovat současný předseda europarlamentu Schulz

Martin Schulz

Martin Schulz Zdroj: europarl.europa.eu

Martin Schulz
Martin Schulz (vlevo) a Jean-Claude Juncker
Ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov (vlevo) a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz
Martin Schulz
5
Fotogalerie

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, o němž se mluví jako o nástupci německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, se této funkce ujme jen v případě, že bude zároveň kandidátem na kancléře za sociální demokracii.

Steinmeier v úřadu končí v únoru, kdy by se jako kandidát vládní koalice měl stát německým prezidentem. FAZ se odvolává na informace vládních členů sociální demokracie, strana to jinak oficiálně popřela.

O Schulzovi se jako o možném kandidátovi na kancléře v Německu mluví už několik měsíců. Dosud se ale čekalo na to, jak se k možné vlastní kandidatuře postaví šéf sociální demokracie Sigmar Gabriel, který zatím s rozhodnutím váhá. Teď ho tedy Schulz, který mezitím usiluje také o to, aby zůstal v čele Evropského parlamentu, nutí k jasnému rozhodnutí.

Gabriel zatím neoznámil, zda bude kandidovat, i z toho důvodu, že si někteří jeho spolustraníci nejsou jisti, zda by měl šanci proti stávající kancléřce Angele Merkelové, o jejíž další kandidatuře téměř nikdo nepochybuje. Průzkumy veřejného mínění zatím o něco větší šance dávaly právě Schulzovi.