O moc v Itálii se hlásí pravice, cena baterií do elektromobilů vzroste

Šéfka pravicové strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová.

Šéfka pravicové strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno! Je 200. den roku, svátek má Čeněk, před deseti lety začala válka o syrské Aleppo.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Cena baterií do elektromobilů roste 

Rusko a Ukrajina jsou důležitými exportéry vzácných kovů a plynů, které mají využití například při produkci baterií do elektromobilů nebo čipů. Kvůli válce se ovšem export těchto surovin do světa zkomplikoval, jak informuje japonský server Nikkei. Například zmíněné baterie u některých výrobců zdraží minimálně o 10 procent. Ovšem na rozdíl od ropy a brzy i plynu se západní sankce na dovoz vzácných kovů a plynů z Ruska nevztahují, i tak ovšem export poklesl a výrobní závody hledají alternativní zdroje. 

✅ Povládne v Itálii pravice? 

Pokud vláda premiéra Maria Draghiho ve středu při hlasování o důvěře padne, Itálii zřejmě čekají brzké volby. V nich by podle aktuálních průzkumů vyhrála konzervativní pravicová strana Bratři Itálie, která vede průzkumy veřejného mínění s 23 procenty před středolevicovou Demokratickou stranou s 22 procenty. Společně s dalšími pravicovými stranami, jako je Liga Mattea Salviniho a Vzhůru Itálie Silvia Berlusconiho, by v současné chvíli pravděpodobně pravice složila většinu. Mezi lídry jednotlivých stran ovšem zuří rivalita, není tak jasné, zda skutečně vznikne čistě pravicová vláda. V současné vládní koalici jsou veškeré parlamentní strany právě mimo Bratry Itálie Giorgie Meloniové. Vyhlídky před středečním hlasováním analyzují Financial Times. 

✅ Evropa se připravuje na vlnu veder

Na jihu a západě Evropy se i dnes očekávají nadprůměrné teploty. Na některých místech Anglie by teploty mohly vystoupat až na 41 stupňů, což by znamenalo nový rekord. Masa horkého vzduchu, kvůli níž na západě Francie meteorologové zaznamenali řadu místních rekordů, se posune směrem na východ a na sever. Růst teplot očekávají také meteorologové v Německu a v Itálii. Na Pyrenejském poloostrově horko mírně polevilo, hasiči ale stále bojují s rozsáhlými lesními požáry.

Anglii dnes čeká druhý den extrémního vedra. Podle meteorologů by mohl padnout britský rekord z roku 2019, kdy v Cambridgi naměřili 38,7 stupně. „Vyloučeno není 41 stupňů,“ uvedla šéfka britské meteorologické služby MET Penelope Endersbyová.

✅ Apple zpomalí nábor zaměstnanců

Další firmou, která reaguje na blížící se možnou recesi, je Apple. Vedení společnosti se rozhodlo, že zpomalí nábor nových zaměstnanců, například minulý týden stejné rozhodnutí učinil jiný technologický gigant Alphabet, tedy mateřská společnost Googlu. Na rozdíl ovšem od mnohých firem, které přistoupily k propouštění a škrtání některých pozic, Apple tak daleko nezašel. Nicméně i tak na jeho rozhodnutí trhy reagovaly nepříznivě, akcie Applu v reakci na to oslabily o dvě procenta. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Video placeholde
Apple Special Event 2011 - Siri Introduction • Mobilmania.cz

✅ Americké akcie oslabily

Americké akcie navzdory počátečnímu růstu oslabily. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,69 procenta a uzavřel na 31072,61 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,84 procenta na 3830,85 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 0,81 procenta na 11360,05 bodu.

Stane se dnes

  • Eurostat zveřejní údaje o vývoji inflace v EU za červen.
  • Proběhne čtvrté kolo hlasování o kandidátech na post lídra britské Konzervativní strany a budoucího možného premiéra Velké Británie.
  • Ruský prezident Vladimir Putin navštíví Írán a zúčastní se třístranné schůzky, které se účastní i Turecko. Odděleně se Putin sejde s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem.
  • Kvartální výsledky zveřejní společnosti Netflix, Johnson&Johnson a Volvo.