O největší americkou síť kin se údajně zajímá Amazon, její akcie vyletěly o polovinu

Kino AMC

Kino AMC Zdroj: dallashangerphoto

AMC
Zaměstnanci Amazonu v New Yorku protestují proti nedostatečným hygienickým podmínkám
3
Fotogalerie

Akcie největšího amerického provozovatele kin AMC Entertainment Holdings vzrostly za poslední týden o 56 procent. Stalo se tak v návaznosti na zákulisní informace ohledně možného převzetí společností Amazon.

    Zčásti tak akcie smazaly ztrátu vzniklou v důsledku nuceného uzavření kin kvůli pandemii koronaviru. Cena začala padat ke konci letošního února, a to ze 7,76 dolaru až na 2,08 dolaru za akcii. V pondělí v době uzavření newyorské burzy měla cenu 5,32 dolaru.

    Míra růstu v návaznosti na spekulace ohledně převzetí Amazonem společnost zařadillo mezi nejvíce rostoucí pozice za uplynulý den. Zda k převzetí nakonec skutečně dojde, však v tuto chvíli není jisté. Amazon skutečnosti nekomentoval a nevyjádřila se ani AMC.

    V AMC drží podíl 38 procent také čínský realitní magnát Wang Jianlin skrze jím vlastněnou Wanda Group. Ta v roce 2012 AMC koupila za 2,6 miliardy dolarů. Následně došlo k akvizici i společností Nordic, Carmike a Odeon&UCI Cinemas. Posléze v roce 2018 Wanda část podílu prodala investiční společnosti Silver Lake.

    Amazon je kromě cloudových služeb a online prodeje zboží aktivní také na poli streamování videa. Provozuje službu Prime Video, která podobně jako Netflix umožňuje sledovat filmy a seriály online.

    Rovněž investuje do vlastní tvorby. Před pár měsíci kupříkladu vyšla nová řada science fiction seriálu The Expanse, který byl původně vysílán na stanici SyFy a jehož další produkci převzal právě Amazon.