Obchodní deficit USA byl v květnu nejnižší za rok a půl. S Čínou však vzrostl

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: čtk

Deficit zahraničního obchodu USA se v květnu snížil na nejnižší úroveň za rok a půl a vývoz byl rekordní díky růstu dodávek sóji a komerčních letadel. Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že obchodní schodek v květnu činil 43,1 miliardy dolarů (950,3 miliardy korun), což byl nejnižší údaj od října 2016, a proti dubnu klesl o 6,6 procenta. Schodek obchodu s Čínou však vzrostl.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles schodku na 43,7 miliardy dolarů. Vývoz ze země v květnu stoupl o 1,9 procenta na 215,3 miliardy dolarů. Dovoz vzrostl o 0,4 procenta na 258,4 miliardy dolarů.

K rekordnímu vývozu z USA přispělo téměř zdvojnásobení vývozu sóji, zřejmě v rámci snah farmářů dodat do Číny co nejvíce sóji než Peking zavede cla na její dovoz. K růstu dovozu přispělo hlavně telekomunikační zařízení a počítače.

Politicky citlivý schodek obchodu s Čínou stoupl o 18,7 procenta na 33,2 miliardy dolarů. Od počátku roku se zvýšil o 4,4 procenta na 152,2 miliardy dolarů. Deficit obchodu s Mexikem vzrostl o 18,8 procenta.

Obchod se službami skončil v květnu přebytkem 22,7 miliardy dolarů. Obchod se zbožím však vykázal deficit 65,8 miliardy dolarů.

Analytici varují, že napětí mezi Spojenými státy a jejich hlavními obchodními partnery, včetně Číny, Evropské unie, Kanady a Mexika, vrhá stín na výhled pro zbytek roku. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zavedla cla na řadu dováženého zboží, včetně ocele a hliníku, aby ochránila svůj domácí průmysl před tím, co označuje za nepoctivou konkurenci zahraničních výrobců. Dnes pak USA začaly uplatňovat clo 25 procent na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 34 miliard dolarů. Čína na to reagovala odvetným opatřením ve stejném rozsahu a oznámila, že Washington rozdmýchal největší obchodní válku v hospodářských dějinách. Trump již dříve varoval, že současná cla na čínské zboží jsou první z řady a hodlá postupně začít uplatňovat cla na zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje až 550 miliard dolarů.

Ekonomové varují, že odvetná cla mohou narušit dodávkové řetězce, podkopat důvěru podnikatelů a zvýšit spotřebitelské ceny. Smažou rovněž pozitivní vliv, který pro americkou ekonomiku mělo snížení daní, které vstoupilo v platnost v lednu.