Okupaci Československa připomínají i Tusk, Kurz a Juncker

Jean Claude Juncker a Donald Tusk

Jean Claude Juncker a Donald Tusk Zdroj: profimedia.cz

Touha po svobodě a demokracii přežila i vpád vojsk Varšavské smlouvy a je jádrem toho, co dnes spojuje Evropu. V den 50. výročí invaze v Československu to na twitter napsal předseda Evropské rady Donald Tusk. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v prohlášení označil konec pražského jara za jednu z nejtragičtějších epizod v dějinách novodobé Evropy. Události srpna 1968 připomínají také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani nebo nebo lídr největší europarlamentní lidovecké frakce Manfred Weber.

"Před padesáti lety sovětská invaze do Československa zlikvidovala pražské jaro. Ale touha po svobodě a demokracii přežila a je jádrem toho, co dnes spojuje Evropu," napsal Tusk.

"Při tomto výročí si připomínáme tragickou ztrátu životů a vzdáváme hold odvaze a hrdinství těch - a mnozí z nich byli studenti, - kteří vzdorně stanuli před tanky a zbraněmi," uvedl Juncker. Podle předsedy EK je ale dnes také na místě připomenout si, že za svobodu a dodržování lidských práv je potřeba bojovat každý den.

Podle Tajaniho je "tragédie" srpnové okupace připomínkou obzvláště pro mladé lidi, že svoboda není samozřejmostí a že neexistuje alternativa k jednotné a úspěšné Evropě. Šéf Evropské lidové strany Weber dnes přidal na twitter příspěvky v češtině i slovenštině. "Vzpomeňme s úctou na oběti této smutné události a na ty, kterým následná normalizace zničila životy. A nepřipusťme zlehčování a překrucování historie," napsal.

Pohled na sovětský tank před svým domem označila za jednu ze svých nejstarších vzpomínek česká eurokomisařka Věra Jourová. "...ovlivní vás to na celý život. Proto považuji obranu demokracie za největší úkol pro nás pro všechny: Čechy, Slováky, Evropany," uvedla na twitteru.

K výročí srpna 1968 se výjádřil i rakouský kancléř Sebastian Kurz. Demokracie a svoboda myšlení podle něj vyžadují i v dnešní Evropě naši aktivní ochranu.

„Dnes je tomu 50 let, co pražské jaro krvavě potlačila vojska Varšavské smlouvy. Naši čeští a slovenští sousedé pokojně požadovali reformy,“ uvedl Kurz v prohlášení zveřejněném na twitteru.

„Stovky lidí zaplatily svým životem, tisíce uprchly, částečně i do Rakouska. Jim patří naše vzpomínka,“ zdůraznil kancléř při příležitosti 50. výročí vpádu okupačních vojsk do Československa.

„Události roku 1968 jsou ale také připomenutím, že demokracie a svoboda projevu v Evropě vyžadují i dnes naši aktivní ochranu,“ uzavřel šéf rakouské vlády.