Babiše před rozhlasem vypískali. Svoboda není ohrožena, řekl premiér

Vzpomínková akce na okupaci před budovou Českého rozhlasu: Babiše vypískali (21.8.2018)

Vzpomínková akce na okupaci před budovou Českého rozhlasu: Babiše vypískali (21.8.2018) Zdroj: Foto Blesk - Tonda Tran

Vzpomínková akce na okupaci před budovou Českého rozhlasu: Babiše vypískali (21.8.2018)
Vzpomínková akce na okupaci před budovou Českého rozhlasu: Babiše vypískali (21.8.2018)
Vzpomínková akce na okupaci před budovou Českého rozhlasu: Babiše vypískali (21.8.2018)
Vzpomínková akce na okupaci před budovou Českého rozhlasu: Babiše vypískali (21.8.2018)
Vzpomínková akce na okupaci před budovou Českého rozhlasu: Babiše vypískali (21.8.2018)
6
Fotogalerie

Před budovou Českého rozhlasu v Praze se před pietním aktem k připomenutí události 21. srpnu 1968 shromáždilo několik stovek lidí. Skandovali hesla proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), kterého vypískali při příchodu i při samotném projevu. Vystoupili i přeseda Senátu Milan Štěch a předseda sněmovny Radek Vondráček.  

Svoboda a demokracie jsou především o tom, že umím uznat, že má někdo právo na jiný názor nebo preferenci, uvedl Babiš. Ve svém zhruba pětiminutovém projevu vyjádřil také obdiv lidem, kteří v srpnu 1968 při invazi vojsk Varšavské smlouvy neváhali nasadit svůj život.

Babiše při proslovu obklopila ochranka. Přítomné stovky lidí, kteří premiéra vypískali už při příchodu k Českému rozhlasu, na něj pokřikovaly a pískaly ze vzdálenosti několika metrů. Řada lidí si přinesla kromě transparentů také píšťalky a projev na místě zcela přehlušili.

Nad rámec textu projevu připojil Babiš v úplném závěru poděkování. Děkuji všem za podporu, děkuji našim fanouškům, že nám zvedají preference, uvedl.

Premiér nesouhlasí s tím, že jsou dnes svobody ohroženy. Každý si dnes může říkat a psát, co chce, každý si může založit stranu nebo hnutí nebo změnit své volební preference. A komu se něco nebo někdo nelíbí, může jakkoli kritizovat a proti něčemu brojit nebo si v příštích volbách zvolit někoho jiného, uvedl.

Budovat svobodnou, slušnou a prosperující společnost je těžká a nikdy nekončící práce, uvedl Babiš. Příliš často jsme dnes svědky toho, že svobodu mnoho lidí jen zneužívá, aby si pro sebe získali co nejvíc. Příliš často vidíme snahy o rozdělení společnosti na vyvolené a ty, co mají jen mlčet, uvedl. Lidé v Česku jsou podle něj svědky nekončících politických sporů s falešnými záminkami, které polarizují společnost.


Vše o výročí srpnových událostí roku 1968 najdete zde >>>


Premiér zařadil rok 1968 mezi mezníky, které ovlivnily životy lidí na dlouhou dobu. Tehdejší obrodný proces strhl podle něj celé generace k hledání svobodnějšího, spravedlivějšího a otevřenějšího společenského systému. Většina lidí věřila v proces demokratizace, s obrodným procesem spojovali svobodu, uvedl.

Invazi vojsk Varšavské smlouvy před 50 lety označil Babiš za brutální. Potlačení pražského jara poznamenalo životy našich lidí na mnoho dalších let, nadšení vystřídala deziluze a zklamání, řekl.

Pískot provázel i řeč předsedy Sněmovny Vondráčka. Ten si během něj stěžoval, že lidé si pietu pletou s demonstrací.

Předseda dolní komory mluvil o tom, že okupace před 50 lety zničila naděje Československa na svobodu. Dodal, že hodnoty, jakými jsou svoboda a demokracie, je třeba vždy bránit. 

Rozlišení pietního aktu a svobodné politické demonstrace patří k nejzákladnějším aktům nejen politické kultury, ale kultury vůbec, prohlásil Vondráček v úvodu projevu, zatímco stovky lidí hvízdaly a skandovaly hesla proti hnutí ANO a jeho předsedovi Andreji Babišovi.

Vondráček v projevu připomněl události srpna 1968. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa se podle něj potvrdilo, že komunistický režim je nereformovatelný. Tehdejší vůdci podle něj zklamali naděje lidí a mylně věřili, že existuje socialismus s lidskou tváří.

Předseda Sněmovny rovněž kritizoval tehdejší vedení země, že se nepostavilo na odpor. Za svobodu se musí bojovat, svoboda bez boje neexistuje nikdy a nikde. Pamatujme si tato selhání, uvedl. Rok 1968 by podle něj měl být pro celý národ velkým mementem.

Promluvil i předseda Senátu Milan Štěch. Ten uvedl, že lidé jsou zaplavováni informacemi ze všech stran a je obtížné se v nich orientovat. Právě rok 1968 ukázal, jaký zásadní pozitivní význam a roli mohou v kritických chvílích společnosti sehrát veřejnoprávní média, řekl. Z nedávné historie by si měla společnost podle něj vzít poučení a vnímat poslání médií veřejné služby z tohoto pohledu.

Pokusy o diskreditaci Českého rozhlasu, České televize či ČTK označil za nepřijatelné. Neboť bez nich bychom zůstali odkázáni pouze na soukromá média a těžko bychom rozlišovali objektivní a účelové informace, řekl Štěch. Objektivita informací podle něj musí být samozřejmostí, protože na takové mají všichni právo.

Štěch uvedl, že žít v demokracii není vždy úplně snadné. Tvoří ji lidé, a ti jsou omylní. Ne vše a vždy se povede k plné spokojenosti. To však neznamená, že bychom měli od základů demokracie ustupovat, konstatoval. V jiné části projevu uvedl, že demokracii je velmi těžké vybojovat a možná ještě těžší udržet.