Pellegrini: Srpen 1968 byl snahou postavit se rozdělení světa

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini Zdroj: Reuters

Události ze srpna 1968 jsou dramatickým příběhem o naději malého národa postavit se tehdejším pravidlům geopolitického rozdělení světa a vytvořit svobodnou a sociální společnost postavenou na důstojném životě jednotlivce. K 50. výročí vojenské invaze do Československa to napsal slovenský premiér Peter Pellegrini v komentáři, který otiskl list Hospodárske noviny.

"Srpen 1968 patří mezi ty historické události, které je potřeba následujícím generacím připomínat. Tragické události se dotkly každé rodiny a v paměti naších rodičů a prarodičů zůstávají navždy zapsané jako memento, aby se nikdy nic podobného neopakovalo," uvedl Pellegrini.

Předseda slovenské vlády dodal, že události z roku 1968 jsou také dramatickým příběhem, který odhaluje řadu charakterů veřejně činných lidí, ve kterém se myšlenka budování socialismu s lidskou tváří střetla tváří v tvář se zradou a mocenským cynismem.

Alexandera Dubčeka, někdejšího vysokého komunistického funkcionáře a tvář pražského jara, jehož cílem bylo uvolnění poměrů v Československu v 60. letech, označil Pellegrini za nositele obrodné společenské změny a za jednu z nejvýznamnějších postav slovenské historie. "Jeho rozhodování v té době bylo složité, ale vždy zohledňovalo zájem národa a společnosti. Patří mezi nejvýznamnější osobnosti naší historie a zaslouží si náš respekt a úctu," uvedl Pellegrini.

V komentáři slovenský premiér rovněž vyslovil vděk těm, kteří vojenskou okupaci v roce 1968 nepřijali pasivně, ale prokázali velkou míru odvahy a čelili vojenské agresi přímo v ulicích.