Pád ruského letadla: egyptští vyšetřovatelé analyzují neznámý zvuk

Trosky letounu společnosti Metrojet na Sinaji

Trosky letounu společnosti Metrojet na Sinaji Zdroj: ctk/AP

Egyptské úřady kontrolují záznamy z kamer na letišti v Šarm aš-Šajchu a pátrají po jakékoli podezřelé aktivitě související s pádem ruského letadla na Sinaji. Šéf egyptské vyšetřovací komise potvrdil, že v poslední vteřině záznamu z nalezené černé skříňky se ozývá zvuk, který je nyní podrobován analýze. K rozhodujícímu závěru ale komise zatím nedospěla. Egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí si postěžoval, že evropské země s Egypťany dostatečně nespolupracují.

„Chceme zjistit, zda například někdo neprošel kolem bezpečnostních pracovníků nebo detektorů kovů. Snažíme se rovněž zjistit, zda nedošlo k nějaké neobvyklé činnosti policistů či letištního personálu,“ uvedl nejmenovaný zdroj podle agentury Reuters.

Jde o vůbec první náznak, že i egyptské úřady by se mohly domnívat, že na pádu letadla se někdo podílel. Šéf vyšetřovací komise na dnešní tiskové konferenci nicméně řekl, že stále jsou považované za možnou příčinu neštěstí všechny zvažované scénáře. Vyšetřovatelé pokračují ve shromažďování všech dostupných informací o katastrofě.

Podle zdrojů agentury AP začalo rovněž vyšetřování letištního personálu, který přišel do kontaktu se zříceným ruským strojem. Několik zaměstnanců již bylo vyslechnuto.

Špatná spolupráce

Šéf egyptské diplomacie Samí Šukrí dnes uvedl, že by nebylo dobré spekulovat o příčinách nehody, dokud nebudou k dispozici důkazy. Káhira nicméně podle něj nevylučuje žádnou možnost.

Zároveň řekl, že země, které nyní hovoří o tom, že za pádem stáli islamisté, měly mnohem intenzivněji reagovat na dřívější egyptské výzvy po koordinaci boje s radikály. „Evropské země s námi nespolupracují tak, jak jsme doufali,“ uvedl Šukrí. Egyptské výzvy ke spolupráci prý tyto země „nebraly vážně“.

Pád mohla zavinit exploze

Podle egyptského zdroje blízkého vyšetřování katastrofy z minulé soboty údajně záznam z černých skříněk naznačil, že pád ruského letadla mohla zavinit exploze. Zda ale šlo o bombu, prý není jasné.

K této variantě se nicméně přiklánějí američtí a britští představitelé, kteří se domnívají, že výbušnina mohla být umístěna v zavazadlovém prostoru. V troskách letadla, které se zřítilo na Sinajském poloostrově, zahynulo 224 lidí.