Panetta vyděsil Afghánce i Evropany

Leon Panetta

Leon Panetta Zdroj: reuters

Spojené státy by mohly skončit bojové operace v Afghánistánu už v roce 2013. Pak se chtějí přeorientovat na výcvik a podporu místních jednotek. Těsně před dvoudenní schůzkou ministrů obrany NATO to řekl šéf Pentagonu Leon Panetta. Dosud se jen obecně hovořilo o tom, že se Američané ze země stáhnou nejpozději v roce 2014.

Aktuální informace, která přichází v době zveřejnění zprávy NATO o pomoci pákistánské tajné služby Tálibánu a plánů na razantní snižování stavu americké armády, Kábul překvapila. USA nyní mají pod Hindúkušem kolem 90 tisíc vojáků.

Prezident Barack Obama před časem oznámil, že k září 2012 jejich počet klesne na 68 tisíc, odchod Američanů pak prý bude pokračovat „plynulým tempem“. Afghánci jsou zaskočeni a tvrdí, že nynější oznámení není v souladu s předpokládaným harmonogramem. „Jestliže se Američané stáhnou z boje, určitě to bude mít dopad na naši přípravu, výcvik a vybavování policejních sil,“ řekl Reuters nejmenovaný představitel afghánských bezpečnostních sil.

Pentagon nedávno oznámil, že oproti stavu v roce 2010 sníží počet vojáků do roku 2017 o sto tisíc, z toho půjde o 20 tisíc příslušníků námořní pěchoty. To se dotkne i Evropy. Ministerstvo obrany nutí k těmto krokům rozpočtové škrty. Během nadcházejících deseti let má totiž zredukovat výdaje o 487 miliard dolarů a další škrty mu hrozí.

Úsporný plán PentagonuÚsporný plán Pentagonu | USA Today

Panetta už poodhalil rozpočtové plány na rok 2013. Uvedl, že navrhne základní rozpočet ve výši 525 miliard dolarů. Pokud se nic nezmění, bude to prvně od roku 2001, co chce armáda nižší rozpočet než v předešlém roce. Řekl také, že bude žádat o 88 miliard na operace v Aghánistánu. Ve fiskálním roce 2012 bylo na zámořské operace vyčleněno 115 miliard, na jeho začátku ale ještě Američané dokončovali stahování z Iráku.

Čekalo se, že kvůli úsporám a celkové změně strategie, která má být nyní zaměřená hlavně na Tichomoří a Blízký východ, to bude mít Panetta na schůzce ministrů těžké. Analytici podotkli, že evropští partneři budou chtít jasně vysvětlit, co jim změny přinesou.