Pátrači našli i druhou černou skříňku ze zříceného egyptského letadla

trosky z letadla Egyptair

trosky z letadla Egyptair Zdroj: ctk

trosky z letadla Egyptair
Airbus A320 aerolinek EgyptAir
trosky z letadla Egyptair
Trosky z letadla EgyptAir
5
Fotogalerie
Pátrací týmy našly ve Středozemním moři druhou černou skříňku letounu společnosti Egyptair, který se 19. května zřítil cestou z Paříže do Káhiry. Oznámil to dnes tým egyptských vyšetřovatelů. Ve čtvrtek byl oznámen nález první skříňky, která v kokpitu zaznamenávala hovory posádky. Nyní byla vyzvednuta skříňka, která zaznamenává technické parametry letu a stejně jako ta první byla poškozena. Nejdůležitější část se záznamem je ale v pořádku.

Vyzvednutí černé skříňky zajistila posádka průzkumné lodi John Lethbridge, kterou si egyptská vláda najala. Průzkumníci z tohoto plavidla, které provozuje společnost Deep Ocean Search, ve středu nalezli i trosky letadla. Byly v hloubce asi 3000 metrů ve vzdálenosti zhruba 290 kilometrů od egyptského pobřeží.

Oba záznamníky prověří vyšetřovatelé na káhirském letišti. Podle informací agentury AP již práce na analýze dat hlasových nahrávek z kokpitu za účasti expertů z Francie i výrobce letadla Airbus začaly, oficiálně to ale potvrzeno nebylo. Není ani jasné, kdy je možné očekávat zveřejnění prvních výsledků.

Představitelé káhirského letiště dnes zpřísnili bezpečnostní opatření v části, kde vyšetřovatelé budou zpracovávat data z černých skříněk, uvedla AP.

Nález obou černých skříněk výrazně zvýšil pravděpodobnost, že se podaří příčinu havárie oblasnit. Na palubě letadla bylo 66 lidí. O příčinách havárie se zatím jen spekuluje. Egyptské ministerstvo pro civilní letectví se kloní k názoru, že šlo o teroristický čin. Automatické senzory krátce předtím, než letoun zmizel z radaru, odeslaly informace o kouři na toaletě a v prostoru avioniky pod kokpitem. Havárii nikdo nepřežil.

Toto pondělí vyšetřovatelé potvrdili, že letoun provedl před zmizením nestandardní manévry. Nejprve změnil kurz o 90 stupňů vlevo, poté o 360 stupňů vpravo, zároveň klesl z letové hladiny 11 300 metrů na 4600 metrů a pak na 3000 metrů. Následně zmizel z radarů.

K objevení důležitých záznamníků mnoho času nezbývalo. Egyptské úřady v neděli oznámily, že už za zhruba dva týdny se vybijí baterie a černé skříňky z květnové nehody přestanou vysílat signál, díky němuž je možné je objevit.