Průzkumníci našli trosky letounu EgyptAir. Podle Rusů měli útočit teroristé

Airbus A320 aerolinek EgyptAir

Airbus A320 aerolinek EgyptAir Zdroj: Aktug Ates, Wikimedia Commons

Dva plavající předměty oranžové barvy objevili pátrači desítky kilometrů jihovýchodně od místa, kde zřícené egyptské letadlo zmizelo z obrazovek radarů. Letecká společnost EgyptAir potvrdila, že jde o trosky stroje. Káhira i Moskva se přiklánějí k verzi, že pád letounu způsobil spíše teroristický útok než technická porucha.

Příčina nehody stále není známá, podle egyptského ministra pro civilní letectví je však pravděpodobné, že pád způsobil spíše teroristický útok než technická závada. Na palubě letounu bylo 56 cestujících, včetně tří dětí, a deset členů posádky. Podle české diplomacie mezi cestujícími nebyli čeští občané.

Letoun A320 řecký vzdušný prostor opustil ve 03:27 místního času (02:27 SELČ). Z obrazovek radarů zmizel dvě minuty poté, tedy v době, kdy se nacházel 16 kilometrů uvnitř egyptského vzdušného prostoru, uvedl řecký úřad pro civilní letectví.

Ve 03:15 SELČ měl přistát v egyptské metropoli. Dispečeři s pilotem mluvili, když byl stroj nad ostrovem Kéa, což bylo nejspíš poslední vysílání z letounu. „Pilot se nezmínil o žádných problémech,“ řekl agentuře Reuters Kostas Lintzerakos z úřadu pro civilní letectví.

Podle řeckého ministra obrany Panose Kammenose se letadlo při strmém pádu ostře stáčelo do vývrtky, než nakonec zmizelo z radarů a zřítilo se z výšky několika kilometrů. Vypovídají o tom záznamy satelitních údajů z řízení letového provozu.

Mezi cestujícími bylo podle dosavadních informací 30 Egypťanů, 15 Francouzů, dva Iráčané, Brit, Belgičan, Súdánec, Kuvajťan, Portugalec, Kanaďan, Alžířan a jeden občan Čadu a jeden Saúdské Arábie.

Do pátrání po letadle se už zapojila i letadla řecké a americké armády. Do oblasti zamířila také řecká fregata, pohotovost mají vrtulníky na řeckém ostrově Karpathos. Egyptské letadlo C-130 odpoledne v oblasti vzdálené asi 370 kilometrů jihozápadně od Kréty objevilo na hladině dva velké plovoucí předměty, podle mluvčího řecké armády ale zatím není jasné, zda jde o pozůstatky letadla. Podle řeckých médií se našly i záchranné vesty.

Egyptský ministr pro civilní letectví Šaríf Fathí připustil, že existuje větší pravděpodobnost, že za pádem letadla stojí teroristický útok, než technická závada.

Zdůraznil však, že by nikdo neměl dělat ukvapené závěry. O možném teroristickém útoku hovořil i šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov. Francouzská média si kladou otázku, zda v případě teroristického útoku neselhala Francie ve svých bezpečnostních opatřeních, protože letoun startoval z pařížského mezinárodního letiště.

Lidé prý lety neodkládají

Podle francouzského leteckého experta na palubě patrně došlo k výbuchu. Jak Jean-Paul Troadec uvedl, vyplývá to z toho, že posádka podle všeho neměla čas reagovat na krizovou situaci a nevyslala nouzové hlášení.

Akcie evropských leteckých společností a cestovních kanceláří po zprávě o zmizení letadla oslabují. Ceny akcií výrobce letadel Airbus, leteckých společnosti Air France-KLM a Lufthansa a majitele aerolinek British Airways dopoledne vykazovaly pokles do 1,5 procenta. Cena akcií britské cestovní kanceláře Thomas Cook se propadla o téměř 17 procent.

Podle zástupců českých letišť se dnešní nehoda na obsazenosti přímých linek z Česka do Egypta neprojeví. Lidé kvůli takové události své lety hromadně neodříkají. Přímé pravidelné spojení mezi Káhirou a ČR neexistuje, letadla z Česka létají jen do letovisek Hurgada a Marsá Alam. Jediný dnešní spoj do Egypta, a to z Prahy do Hurgady, odletěl podle letového řádu po 07:30 SELČ.

Zájem o lety do Egypta snížilo zejména tzv. arabské jaro
Zájem o lety do Egypta výrazně snížilo takzvané arabské jaro. Nejméně lidí přiletělo z Česka do této země v roce 2013, bylo to necelých 170 tisíc návštěvníků, o téměř 40 tisíc meziročně méně. Po roce 2013 se ale trend začal obracet a loni do Egypta odletělo na pravidelných i charterových letech 200 tisíc lidí. Vyplývá to ze statistik Letiště Praha. Dnes se zřítil do moře egyptský letoun letící z Paříže do Káhiry.

Série lidových protestů, která zasáhla řadu zemí v regionu, způsobila Egyptu nelichotivý mediální obraz, který mnoho klientů cestovních kanceláří odrazoval, uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR) Jan Papež. Ten se ale postupně daří napravovat, země ukázala, že má bezpečnostní situaci s výjimkou Sinajského poloostrova pod kontrolou.

Počet cestujících z pražského letištěPočet cestujících z pražského letiště | ctk Přitažlivost pro turisty ale podle Papeže poškodil útok na ruské letadlo na Sinaji z října loňského roku. Tehdy však podle něj veřejnost teroristický čin chápala především jako útok přímo na Rusy, kteří se podíleli na vojenských operacích v nedaleké Sýrii, nikoliv na turisty obecně.

Podobný negativní dopad na cestovní ruch může mít podle Papeže i dnešní zmizení egyptského letounu letícího z Paříže do Káhiry. Egyptské letadlo se 66 lidmi na palubě, které dnes brzy ráno zmizelo z radarů, se zřítilo do Středozemního moře.

Tuzemské cestovní kanceláře nabídku zájezdů do Egypta a dalších zemí na severu Afriky loni i letos výrazně omezily. Reagovaly tak na očekávaný pokles zájmu po pádu ruského letadla. Loni do země na Nilu vycestovalo o třetinu meziročně méně turistů, podle Českého statistického úřadu jich bylo 117 tisíc. V tomto čísle jsou zahrnuti klienti kanceláří i turisté cestující individuálně. Proti tomuto číslu zahrnují statistiky letiště pasažéry jiných národností než Čechy, nebo lidi, kteří přes Egypt míří do jiných afrických zemí. V současnosti se z Prahy létá pravidelně do letovisek Hurgada a Marsá Alam.