Placení vojáci EU budou do Maďarska vpouštět migranty, brání se krokům Bruselu Orbán

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: European People`s Party

Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil Evropskou unii, že chce Maďarsku vzít právo chránit si své hranice. V rozhovoru poskytnutém rozhlasové stanici Kossuth rovněž řekl, že jeho vláda se v pondělí rozhodne, jaké právní kroky podnikne proti středečnímu doporučení Evropského parlamentu, aby země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot.

„Chtějí sem (do Maďarska) z Bruselu poslat placené vojáky, kteří vpustí migranty,“ řekl podle agentury MTI Orbán. „Plán je takový, že jestliže nemůžou přinutit Maďarsko, aby dovolilo migrantům vstoupit, zbaví tuto zemi práva kontrolovat své hranice,“ dodal.

Podle premiérova vyjádření je tento postup motivován „ultimátem“ německé kancléřky Angely Merkelové, které vyjádřila při schůzce s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Jde o to, že by se země, jež tvoří vnější hranice EU, měly vzdát některých činností při kontrole hranic a předat je Bruselu.

„Chtějí stigmatizovat Maďarsko a chtějí oslabit jeho odpor,“ zdůraznil Orbán.

Předseda maďarské vlády, který je houževnatým odpůrcem imigrace do Evropské unie, rovněž poznamenal, že po evropských volbách příští rok budou dny nynějšího Evropského parlamentu sečteny.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó doporučení EP zahájit proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot označil za „malichernou pomstu“ od politiků podporujících imigraci. Zároveň tvrdí, že "bylo uděláno podvodným způsobem a v rozporu s příslušnými pravidly evropských smluv".