Poláci vyšli do ulic podpořit členství v Evropské unii, ceny uhlí v Číně rostou kvůli povodním

Poláci vyšli v mnoha městech do ulic podpořit členství v EU

Poláci vyšli v mnoha městech do ulic podpořit členství v EU Zdroj: Profimedia, E15

Poláci vyšli v mnoha městech do ulic podpořit členství v EU
Polský expremiér Donald Tusk
Papež František
Těžba uhlí v Číně
Těžba uhlí v Číně
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Poláci demonstrovali na podporu členství země v EU

Poláci v neděli po celé zemi vyšli do ulic, aby vyjádřili podporu setrvání země v Evropské unii. Demonstrace byly reakcí na nález ústavního soudu země, podle něhož je polská ústava nadřazena předpisům Evropské unie. Lidé se obávají, že by mohlo jít o signál k odchodu Polska ze společenství.

Velké akce se konaly ve Varšavě, Krakově či v Lodži. V hlavním městě k davu promluvil někdejší premiér Donald Tusk, který dlouhodobě varuje, že vláda Práva a spravedlnosti odklání zemi od evropské cesty. „Musíme zachránit Polsko, nikdo jiný to neudělá,“ prohlásil.

Australané slaví konec lockdownu

Obyvatelé australského města Sydney oslavují konec lockdownu, ve kterém bylo město skoro čtyři měsíce. Lidé se shromažďovali v barech a obchodech, na místech vznikaly fronty. Mnozí se setkávali s příbuznými a přáteli, jelikož protipandemická opatření zakazovala návštěvy v domácnostech a cestování za hranice pěti kilometrů od domova. Většina omezení však byla nyní pro plně očkované zmírněna.

Papež František zahájil rozsáhlé reformy církve

Papež František zahájil pokus o patrně nejambicióznější reformu katolické církve za celé dekády. O víkendu začal ve Vatikánu dvouletý proces konzultací s každou farností na světě o směřování církve. Někteří lidé doufají, že povede ke změnám, jako je kněžské svěcení žen či ženatých mužů a k liberálnějšímu pohledu na stejnopohlavní páry. Další se obávají podkopání církevních principů.

„Jsme připravení na tuto dobrodružnou cestu? Nebo se bojíme neznámého a raději se uchýlíme k obvyklým výmluvám: je to k ničemu nebo takto jsme to dělali vždycky?“ tázal se pontifik. Varoval, aby se konzultace nestaly intelektuálním cvičením, vzdáleným skutečnému světu.

Z trhů a burz

Čínu trápí povodně v uhelném regionu

Silné deště a záplavy vedly k uzavírkám uhelných dolů v čínském největším těžebních regionu, což dále žene nahoru ceny suroviny. V provincii Šan-si je mimo provoz zhruba desetina šachet, což komplikuje snahu země o navýšení těžby a zajištění dodávek energie pro zimní topnou sezonu.

Ceny uhlí na komoditní burze v zemi v pondělí stouply o dvanáct procent na zhruba 219 dolarů za tunu. Jeho zdražování přispívá ke světové energetické krizi a v Číně komplikuje produkci oceli, cementu či chemikálií.

Southwest Airlines ve velkém rušila lety

Americká letecká společnost Southwest Airlines zrušila o víkendu 1800 letů, což narušilo plány tisícům lidí a uvěznilo letecké posádky. V Dallasu sídlící firma viní z kolapsu kombinaci špatného počasí, řízení letového provozu a nedostatek personálu.

„Vím, že je to pro vás všechny neuvěřitelně obtížné a naši zákazníci nejsou šťastní,“ sdělil zaměstnancům představitel společnosti Alan Kasher.

Australský provozovatel kasin čelí nařčení z praní špinavých peněz

Akcie australské společnosti z oblasti hazardních her Star Entertainment klesaly v reakci na obvinění velkého hráče na poli kasin, že ve svých zařízeních roky umožňoval ilegální aktivity. Firma je podezřelá v souvislosti s praním špinavých peněz, organizovaným zločinem a s podvody.

Uvedla, že tvrzení v médiích považuje za zavádějící. „Učiníme příslušná opatření, abychom všechna obvinění vyřešili se státními a federálními regulátory a úřady,“ slíbila v prohlášení. Přede dvěma lety bojoval s podobnými obviněními konkurenční Crown Resort.

Tweet dne

Chci uvolnit prostor pro prolomení patové situace, zabránit chaosu a zajistit stabilitu. Jakožto předseda lidové strany jsem navrhl ministra zahraničních věcí Alexandra Schallenberga prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi jako nového kancléře.

Dosavadní rakouský kancléř Sebastian Kurz v neděli komentoval svoje rozhodnutí složit funkci v souvislosti s podezřením z korupce.

Stane se dnes

  • Soudní dvůr EU začne projednávat žalobu Maďarska a Polska proti novým pravidlům, která podmiňují čerpání společných peněz dodržováním principů právního státu.
  • Slovenské ministerstvo hospodářství bude mít tiskovou konferenci k situaci v energetice.
  • Německá kancléřka Angela Merkelová končí třídenní návštěvu Izraele.
  • Alar Karis se ujme funkce estonského prezidenta.