Poláci žalují Brusel kvůli plynu, cítí se existenčně ohrožení

Německý Opalse spojil s Gazelou.Mezi Brandovem na Mosteckua německým Olbernhaubyly 16. listopadu propojenyplynovody Opal a Gazela.Plynovodní vedení Opal propojívysokotlaký plynovod Gazelas plynovodem Nord Streamv Baltském moři. NěmeckýOpal je stavebně skoro hotový,přestože se na něm má ještěpracovat až do října příštíhoroku. Práce na českémplynovodu Gazela teprvezačínají a měly by být hotovév roce 2012.

Německý Opalse spojil s Gazelou.Mezi Brandovem na Mosteckua německým Olbernhaubyly 16. listopadu propojenyplynovody Opal a Gazela.Plynovodní vedení Opal propojívysokotlaký plynovod Gazelas plynovodem Nord Streamv Baltském moři. NěmeckýOpal je stavebně skoro hotový,přestože se na něm má ještěpracovat až do října příštíhoroku. Práce na českémplynovodu Gazela teprvezačínají a měly by být hotovév roce 2012. Zdroj: ctk

Plynovod Nord Stream
Stavba prvního plynovodu Nord Stream
Nord Stream
Mapa plynovodu Nord Stream
Suchozemská část plynovodu Nordstream, který roste na dně Baltského moře rychlostí kilometr za den. Plyn jím má začít proudit z Ruska do Německa už v příštím roce. Nordstream je sice mezinárodní projekt, 51 procentní většinu v něm ale drží Gazprom. Veškerý plyn, který potrubím z ruského Vyborgu do německého Lubminu proteče za první dva roky už je rozprodaný, tvrdí zástupci konsorcia.
6
Fotogalerie

Polská plynárenská skupina PGNiG podala žalobu na Evropskou komisi (EK) ohledně jejího rozhodnutí umožnit ruské společnosti Gazprom rozšířit kapacitu plynovodu OPAL v Německu. Firma to dnes uvedla na svém webu. 

PGNiG Komisi vyčítá, že poškodila její zájmy a že tímto rozhodnutím porušila pravidla, jimiž se evropský trh s plynem řídí. Firma rovněž kritizuje, že detaily tohoto rozhodnutí nebyly oficiálně zveřejněny.

Stížnost PGNiG přichází po schůzce vrcholných představitelů Polska a Ukrajiny, která se konala minulý týden ve Varšavě. Tam se jednající strany dohodly na společném postupu v této záležitosti. Polsko pokrývá většinu své spotřeby plynu dovozem z Ruska.

Rozhodnutí EK umožnit rozšíření kapacity plynovodu OPAL na německém území potenciálně vyřazuje Polsko a Ukrajinu jako tranzitní země. Současná polská vláda spatřuje ve spolupráci mezi Ruskem a Německem s vynecháním Polska existenční ohrožení.

"Chceme, aby toto rozhodnutí Evropské komise bylo zrušeno," uvedl výkonný ředitel PGNiG Piotr Woźniak. Dodal, že žalobu podala německá dceřiná společnost firmy u Soudního dvora Evropské unie 4. prosince.

Mluvčí EK uvedla, že komise vzala stížnost na vědomí a že detaily svého rozhodnutí uveřejní po obdržení souhlasu ze strany německých regulátorů a dotčených firem, protože jde o obchodně citlivou informaci.