Politická krize v Itálii vrcholí. Premiér podal demisi

Po referendu, které poslalo k ledu vládní reformy, podal italský premiér Matteo Renzi demisi.

Po referendu, které poslalo k ledu vládní reformy, podal italský premiér Matteo Renzi demisi. Zdroj: reuters,

ve funci by měl Matteo Renzi až do výběru jeho nástupce.
Matteo Renzi
Italský premiér Matteo Renzi v době, když si ještě v evropských volbách šel pro jasné vítězství.
Italský premiér Matteo Renzi a český prezident Miloš Zeman na evropsko-aijském summitu v Miláně.
Matteo Renzi
6
Fotogalerie

 Italský premiér Matteo Renzi dnes podal demisi poté, co italský Senát následoval Poslaneckou sněmovnu a schválil rozpočet na příští rok. Prezident Sergio Mattarella při večerní schůzce v Kvirinálském paláci v Římě, který je prezidentským sídlem, požádal Renziho o setrvání v úřadu do výběru nového předsedy vlády. Mattarella zahájí ve čtvrtek večer konzultace s parlamentními stranami ohledně Renziho nástupce.

Vzhledem k převaze vládní Demokratické strany v parlamentu se předpokládá, že otěže vlády převezme po Renzim ministr hospodářství a financí Pier Carl Padoan, předseda Senátu Pietro Grasso nebo ministr dopravy Graziano Delrio.

Ze strany opozice se očekává tlak na urychlené uspořádání předčasných parlamentních voleb. Po Renziho neúspěchu v referendu si zejména populistické Hnutí pěti hvězd dělá naděje na vítězství. Sebevědomě také dnes podalo návrh na změnu volebního zákona tak, aby pravidlo umožňující vítězi mít nadpoloviční množství poslaneckých mandátů ve sněmovně, když dosáhne aspoň 37 procent volebních hlasů, bylo rozšířeno ze sněmovny i na Senát.

Prezident Mattarella se domnívá, že volby by se měly konat až v okamžiku, kdy bude jednotný volební zákon pro obě komory parlamentu.

Pro konání voleb je ale také důležité rozhodnutí ústavního soudu o stížnosti, podle níž současný volební zákon (s bonusem v Poslanecké sněmovně pro vítěze voleb) porušuje ústavu. Soud by měl o této záležitosti jednat 24. ledna.

Před návštěvou prezidentského paláce se Renzi setkal s vedením své Demokratické strany, před nímž znovu přijal plnou odpovědnost za výsledky referenda, ve kterém v neděli neprošla jeho reforma parlamentu. Nedal ale najevo, že zvažuje odstoupení z vedení strany. Naopak se podle všeho chystá na brzkou předvolební kampaň. Vyhlídky demokratů přitom podle průzkumů vůbec nejsou beznadějné.

Renzi řekl, že ve čtvrtek, který je v Itálii státním svátkem, stráví oslavou 86. narozenin své babičky. "Musíme poděkovat seniorům," upozornil s poukazem na to, že většina důchodců podpořila jeho reformní snahy. "A doufám, že zítra (ve čtvrtek) budu mít více štěstí v boji s PlayStationem svých synů, než jsem ho měl tady," dodal Renzi.