Merkelová a Macron se shodli na užší zahraniční spolupráci v EU

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron chtějí užší zahraniční politiku Evropské unie, v níž nebude nutné vždy rozhodovat jednomyslně. Požadují také vytvoření evropských intervenčních sil a větší solidaritu při řešení problematiky migrace. Oba politici to dnes řekli na tiskové konferenci po společném jednání na zámku Meseberg severně od Berlína.

"Otevíráme novou kapitolu," prohlásila Merkelová po několikahodinovém jednání s Macronem o reformách Evropské unie a eurozóny. "Potřebujeme evropské odpovědi. Vede nás vědomí, že Evropa musí najít svoje místo v multilaterálním světě," poznamenala.

Aby se Evropská unie mohla důrazněji zasazovat za svá přesvědčení, za mír nebo životní prostředí, potřebuje podle obou politiků užší spolupráci v zahraniční, bezpečnostní a obranné politice. EU musí být podle Merkelové v těchto oblastech schopná rozhodnějšího postupu a jednotnějšího vystupování. "Jsme za jedno, že potřebujeme nové nástroje v oblasti zahraniční politiky, že se musíme zasazovat za to, abychom vždy nepotřebovali jednomyslnost," zdůraznila.

Osmadvacítka musí také reformovat svůj azylový systém, který by měl být podle Macrona efektivnější a solidárnější. Součástí změn má být výrazné posílení Evropské agentury pro pobřežní a pohraniční stráž (Frontex), srovnání azylových standardů i lepší spolupráce se zeměmi původu běženců a a podpora těchto států.

"Naším cílem zůstává evropská odpověď na tuto výzvu," řekla Merkelová, která zároveň připustila, že hledání takové odpovědi je nadále složité. "Věříme v evropskou odpověď na výzvy, které před nás staví migrace," poznamenal zase Macron. Merkelové přislíbil spolupráci, pokud jde o vracení migrantů z německých hranic do Francie. Obě země se podle něj vzájemně ujistily, že podporují rychlý návrat běženců do zemí EU, v nichž byli registrováni.

Merkelová je v otázce vracení části migrantů z německých hranic pod velkým tlakem koaliční Křesťanskosociální unie (CSU). V příštích dvou týdnech chce o tématu jednat i s dalšími státy.

Macron k rozsáhlým reformám Evropské unie vyzval loni v září jen několik dnů po německých parlamentních volbách. Odpovědi z Německa se ale dlouho nedočkal, protože ve spolkové republice až do letošního jara vznikala nová vláda. Ani po opětovném jmenování Merkelové do funkce kancléřky z Německa nepřišla žádná rozhodná reakce na Macronovy návrhy. "Na řadu odpovědí jste dlouho čekali," poznamenala dnes Merkelová. Nakonec ale obě strany našly společnou řeč.