Polská vláda odkládá kontroverzní zákon o potratech. Na severu Etiopie doutná konflikt

Masové protesty v Polsku z uplynulých dní zafungovaly. Tamní vláda odkládá kontroverzní zákon o potratech.

Masové protesty v Polsku z uplynulých dní zafungovaly. Tamní vláda odkládá kontroverzní zákon o potratech. Zdroj: e15.cz

Premiér Etiopie Abiy Ahmed v minulém roce získal Nobelovu cenu míru. Teď je však jeho obraz mírotvůrce otřesen. Ahmed nařídil vojenský zásah proti separatistům na severu země.
Německá firma Wirecard je už od června v insolvenci a její bývalí šéfové jsou obviněni z podvodu a zpronevěry. Teď se ukázalo, že pochybily i orgány, které společnost vyšetřovaly.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Polsko odložilo zákaz potratů

Polská vláda odložila schválení kontroverzního zákona, na jehož základě by byly v zemi prakticky zakázány potraty. V Polsku se kvůli tomu v uplynulých dnech odehrály největší pouliční demonstrace od pádu komunismu. Kabinet premiéra Mateusze Morawieckého byl rozsahem protestů evidentně zaskočen. Jenom minulý pátek se ve Varšavě navzdory pandemii sešlo přes 100 tisíc lidí. Vláda si nyní chce vzít čas na opětovné projednání návrhu. Nový zákon měl zakázat umělé přerušení těhotenství v případě vážných vývojových vad plodu. Tyto případy však v Polsku zahrnují 98 procent všech legálních potratů.    

Konflikt v Etiopii

Předseda etiopské vlády Abiy Ahmed, který je mimochodem nositelem Nobelovy ceny míru za rok 2019, nařídil vojenský útok proti separatistickým hnutím v Tigraji. Své rozhodnutí odůvodnil na sociálních sítích tvrzením, že separatisté napadli a pokusili se vyrabovat etiopskou vojenskou základnu. Tigraj je jedním ze svazových států Etiopie, ležící na severu jejího území. Tigrajská vláda má dlouhodobé spory s premiérem Ahmedem a hrozí, že by se mohla pokusit vyhlásit nezávislost regionu na zbytku země. 

Z trhů a burz 

Investoři mají jasno

Burzy v USA i západní Evropě v úterý pokračovaly v mohutném posilování, respektive v umazávání ztrát z neúspěšného minulého týdne. Investoři zjevně očekávali jednoznačné vítězství Joea Bidena v amerických prezidentských volbách. O 2,5 procenta se zvýšila cena ropy. Paradoxně se však nedařilo velkým těžařským společnostem. Index S&P 500 celkově vzrostl o 1,78 procenta. Dow Jones si připsal 2,06 procenta a Nasdaq Composite se zlepšil o 1,85 procenta. V Evropě nejvíce zpevnil německý akciový index DAX, o 2,55 procenta. O více než dvě procenta vyrostl také britský FTSE a francouzský CAC.     

Pochybení německých regulátorů

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) zjistil nedostatky v dozoru německých regulátorů nad finanční společností Wirecard. Ta skončila letos v červnu v insolvenci, když se ukázalo, že jí chybí 1,9 miliardy eur, tedy asi 51 miliard korun, které vykazovala ve svých účtech. Německé úřady vzápětí zadržely několik bývalých šéfů firmy, včetně předsedy představenstva Markuse Brauna, pro podezření z organizovaného podvodu a manipulace s akciovým trhem. Samotné úřady se však dostaly pod palbu kritiky, neboť prý ignorovaly řadu varovných signálů a měly zakročit dříve. To teď potvrdilo nezávislé vyšetřování ESMA. Akcie firmy Wirecard v úterý klesly o 1,45 procenta na 0,61 eura za akcii.     

Bonus – Volby v USA

Spojené státy si stále volí nového prezidenta, senátory a Sněmovnu reprezentantů. Sledujeme živě průběžné výsledky.  

Stane se dnes

  • V Maďarsku začne platit zákaz nočního vycházení. Uzavřou se bary. Zpřísněná opatření proti šíření koronaviru vejdou v platnost také v Nizozemsku či Portugalsku.
  • Koná se videokonference ministrů financí Evropské unie. Budou se zabývat novou strategií boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Na programu je i debata o ekonomických dopadech pandemie.
  • Tropická bouře Goni, která o víkendu zpustošila Filipíny a vyžádala si nejméně deset lidských životů, dnes udeří na Vietnam. 
  • Organizace ADP odpoledne zveřejní zprávu o říjnovém vývoji počtu pracovních míst v americkém soukromém sektoru. Washington také vydá konečnou zprávu o vývoji podnikatelské aktivity v USA za říjen. 
  • Německá automobilka BMW oznámí čtvrtletní výsledky svého hospodaření.